Τα δύο πρώτα κρούσματα του κορονοϊού επιβεβαίωσαν οι αρχές στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού Υγείας, Γιουσούφ Αμπουλρές, και οι δύο ασθενείς είναι ζευγάρι Παλαιστινίων οι οποίοι είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την συνοριακή ζώνη Γάζας- Αιγύπτου, και επέστρεψαν στη Ράφα. Αμέσως και οι δύο τέθηκαν σε καραντίνα, σε τοπικό νοσοκομείο της Ράφα, στα νότια της Λωρίδας.

Οι παλαιστινιακές αρχές ζήτησαν από τον πληθυσμό της Κατεχόμενης Γάζας, που πλησιάζει τα δύο εκατομμύρια κατοίκους, να μείνουν σπίτι, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο κοινωνικής απόστασης / απομόνωσης. Επίσης, διετάχθη το κλείσιμο όλων των εστιατορίων, καφέ και αιθουσών κοινωνικής συγκέντρωσης, όπως και η λειτουργία των τζαμιών.

Το Ισραήλ, από πλευράς του, ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων με τη Γάζα και τα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης. Έμποροι, εργάτες και, γενικώς, όλοι όσοι κατέχουν κάρτες εργασίας και παραμονής και βρίσκονται εκτός της περιοχής, δε θα επιτραπεί να επιστρέψουν, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας.

Οι αρχές της Γάζας είχαν εκφράσει, από τις 15 Μαρτίου, την ανησυχία τους για την διάσταη που μπορεί να πάρει η επιδημία λόγω των συνθηκών που επικρατούν και του ισραηλινού εμπάργκο, και είχαν παράλληλα ανακοινώσει την δημιουργία 20 ειδικών κέντρων καραντίνας, στα οποία περιλαμβάνονται σχολεία και ξενοδοχεία, ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν όσους κατοίκους επιστρέφουν από άλλες χώρες, για την περίοδο των 14 ημερών υποχρεωτικής καραντίνας. Οι συνολικές θέσεις νστα κέντρα αυτά ξεπερνούν τις 1.200.

Το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας υπολειτουργεί και οι περισσότεροι κάτοικοι, λόγω των συνθηκών διαβίωσης και του εμπάργκο, αποτελούν μάλλον ευαίσθητη ομάδα. Το εμπάργκο που έχει επιβάλλει το Ισραήλ δεν επιτρέπει την εύκολη εισαγωγή ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων. Εκτός αυτού, οι επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των υποδομών υγείας όπως και του συστήματος ηλεκτροδότησης. Ο μέσος όρος ηλεκτροδότησης των νοσοκομείων είναι έξι ώρες ημερησίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η Γάζα είναι από τς περιοχές που δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καν στοιχειωδώς μια επιδημία.

Συνολικά, στη Μέση Ανατολή, έχουν ήδη καταγραφεί άνω των 20.000 κρουσμάτων του κορονοϊού.