«Οδικό χάρτη ανάπτυξης» και «οδικό χάρτη κοινωνικής φροντίδας», αποκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η αυτοδιοίκηση ως «κρίσιμη συνιστώσα του κράτους»

Όπως σημείωσε ο Κ.Μητσοτάκης, «η αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού αποτελεί κρίσιμο μέρος της αρχιτεκτονικής της δημοκρατικής πολιτείας, όπως την αντιλαμβάνομαι. Κρίσιμη συνιστώσα του κράτους και ταυτόχρονα κύτταρο διαχείρισης των κοινών στην καθημερινότητα».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «οι επιλογές που την αφορούν είναι κατεξοχήν πολιτικές», ενώ πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν και είναι βάσει παρεμβάσεων «να απελευθερωθεί η αυτοδιοίκηση από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της κεντρικής διοίκησης, αλλά να απελευθερωθεί και από την παράλυση που στην πράξη προκαλούσε η απλή αναλογική».

5.000 δράσεις των 2,5 δισ. και 40.000 θέσεις εργασίας

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το «Αντώνης Τρίτσης», «είναι μελετημένο και κοστολογημένο» και αφορά ολόκληρη την επικράτεια. «Έχει το βλέμμα του στραμμένο στην κοινωνία για πολλές νέες θέσεις εργασίας παντού στην Ελλάδα, πρωτίστως στην ελληνική περιφέρεια, αλλά και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους», υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης.

Επιπροσθέτως ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι στα επόμενα χρόνια 2,5 δισ. ευρώ θα μετατραπούν «σε χιλιάδες έργα σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια» και εκτίμησε ότι θα δημιουργήσουν περί τις 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης.

Αναφερόμενος στους πόρους του προγράμματος ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πλήρως εξασφαλισμένοι αφού θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων -με την κάλυψη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων- και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα συνδράμει με 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακόμα επεσήμανε, ότι στο πρόγραμμα θα έχουν πρόσβαση όλοι οι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης με βάση τη συμμετοχή κάθε τόπου στον εθνικό σχεδιασμό, αλλά και με συγκεκριμένα κριτήρια, γεωγραφικά, δημογραφικά και κοινωνικά για κάθε περιοχή.

Η κατανομή των κονδυλίων

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, βάσει σχεδιασμού προβλέπονται έργα ύδρευσης και διαχείρισης αστικών λυμάτων συνολικού κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και βελτιωτικές επενδύσεις σε υφιστάμενες δομές με αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ύψους 150 εκατομμύρια ευρώ. Βάσει του προγράμματος, θα διατεθούν επίσης 220 εκατομμύρια για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και 70 εκατ. για ανάπτυξη αγροτικών οδικών δικτύων.

Ακόμα 730 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για την αστική αναζωογόνηση, την προστασία και αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, και την ανάπτυξη υποδομών τεχνολογίας και ηλεκτροκίνησης και που θα μετατρέψουν αστικά κέντρα σε “έξυπνες πόλεις” (smart cities).

Τέλος 180 εκατομμύρια έχουν επιμεριστεί σε μελέτες έργων, που πρόκειται να ωφελήσουν ειδικά μικρούς Δήμους που δεν έχουν αρκετό τεχνικό προσωπικό, στην αντισεισμική προστασία και στη συντήρηση δημοτικών ανοιχτών χώρων.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και μια ευθεία αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είπε ότι στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», θα ενταχθούν περισσότερα από 450 έργα «που είχε αμελήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία έπειτα από τη συμβασιοποίησή τους θα κοστίσουν 650 εκατομμύρια ευρώ».

Δικαιοσύνη και «αδιάβλητο» έργο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη δικαιοσύνη, την οποία όπως είπε το πρόγραμμα θέτει σε μεγάλη προτεραιότητα. Διευκρινίζοντας σημείωσε πως «όταν μιλάω για Δικαιοσύνη, εννοώ ότι στο Πρόγραμμα αυτό πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι, ανεξαιρέτως, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με βάση τη συμμετοχή κάθε τόπου στον εθνικό σχεδιασμό αλλά και με συγκεκριμένα κριτήρια, γεωγραφικά, δημογραφικά, κοινωνικά για κάθε περιοχή».

Επίσης όπως υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης, το Πρόγραμμα πρέπει να είναι αδιάβλητο και όλες οι διαδικασίες του θα γίνονται ψηφιακά. Τα έργα του θα παρακολουθούνται από Ειδική Υπηρεσία, στην οποία θα συμμετέχουν για πρώτη φορά και αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.

Ανεξαρτησία βάσει «κεντρικού σχεδιασμού σε εθνική κλίμακα»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα είναι κυρίως «μία πολιτική πρωτοβουλία εμπιστοσύνης προς τις τοπικές εκλεγμένες Αρχές». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «αυτές θα αναλάβουν το ρόλο που τους αναλογεί στη χάραξη και υλοποίηση δράσεων στις περιοχές τους. Με τρόπο, όμως, που λειτουργεί συμπληρωματικά και γόνιμα για τις ευρύτερες Περιφέρειες. Ωστόσο διευκρίνισε ότι η όλη εποπτεία από τις τοπικές Αρχές, «πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τον κεντρικό μας σχεδιασμό σε εθνική κλίμακα».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, είπε ότι έχει ορίζοντα το 2023, και συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση των στρατηγικών αναπτυξιακών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και για την ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Θα εστιάσει -όπως είπε ο πρωθυπουργός- σε έργα υποδομών και πολιτικής προστασίας, στην ψηφιακή σύγκλιση, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω μίας πολιτικής κοινωνικής στήριξης και έμπρακτης αλληλεγγύης.

Τα έργα αυτά θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και θα δώσουν ισχυρή αναπτυξιακή πνοή σε όλες τις βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει άμεση επαφή με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.