Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο Τσιάρα για το Ελεγκτικό Συνέδριο και ψηφίζεται την Πέμπτη από την Ολομέλεια. Αφορά το μισθολογικό κομμάτι, που είχε αναφερθεί εξαρχής από τους καλλιτέχνες, ένα από τα πολλά προβλήματα που προκαλεί το επίμαχο Π.Δ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εξαίρεση των προσλήψεων των καλλιτεχνών από τις προβλέψεις του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος.

Στην τροπολογία προβλέπεται ότι:

  • Οι κάθε είδους αποδοχές του καλλιτεχνικού προσωπικού των Ο.Τ.Α. και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων αυτών, καθώς και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, καθώς και οι ειδικότητες του καλλιτεχνικού προσωπικού που υπάγονται στο παρόν,καθορίζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού.
  • Εξαιρείται του πεδίου εφαρμογής του π.δ. 85/2022 (Α1 232) η απασχόληση καλλιτεχνών για την παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου σε φορείς του δημοσίου τομέα

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, πρόκειται για νέα «ευθεία επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα» καθώς η τροπολογία, «αναφέρει ότι οι κάθε είδους αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΟΤΑ και ΝΠΙΔ καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών και του κατά περίπτωση άλλου συναρμόδιου Υπουργού. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρόκειται για μία ευθεία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα την πόρτα ώστε να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο και σε άλλους τομείς»

Η τροπολογία δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. Επομένως τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά. Ακόμα και όσοι σήμερα κατατάσσονται μισθολογικά στην κατηγορία Τ.Ε. κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν» προσθέτει η ΠΟΘΑ και συνεχίζει:

«Η μόνη λέξη που αξίζει στην ρύθμιση αυτή είναι “εμπαιγμός”. Αν μετά από 45 μέρες η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα της επιτρέψουμε να μας στερήσει και τα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει, είναι γελασμένη. Η τροπολογία αυτή μας δίνει και μία σαφή εικόνα τι ακριβώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα σχεδιάσει μέχρι το 2025 για την πλήρη ανασυγκρότηση του κλάδου μας.
Δεν θα εξηγήσουμε ξανά ότι οι καλλιτεχνικές σπουδές απαιτούν πολύχρονη εκπαίδευση, αφοσίωση και τεράστιους οικονομικούς πόρους. Η κοινωνία στέκεται στο πλευρό μας και η αποδοχή των αιτημάτων μας είναι συγκινητική. Συγκινητικό είναι και το γεγονός ότι συγκροτείται ένα μέτωπο πανκαλλιτεχνικό και με την στήριξη των σωματείων τεχνικών».

Υπενθυμίζεται πως το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) έχει προκηρύξει 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 1 και την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 περνά το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), λόγω των καταγγελιών τους ότι το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 εξισώνει τα διπλώματα των δραματικών σχολών με τα απολυτήρια Λυκείου.

Ειδικότερα, κεντρικό αίτημα του ΣΕΗ στη 48ωρη απεργία είναι η απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 και η υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ.

«Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε το υπέρτατο όπλο μας, αυτό της απεργίας, και να σταματήσουμε τα πάντα για δύο ολόκληρες μέρες, προσπαθώντας αυτή τη φορά να μας ακούσουν. Ας σπάσουμε τον φόβο και την οικονομική επισφάλεια που είμαστε 2 χρόνια τώρα και ας στηρίξουμε με τη στάση μας τους φοιτητές των δραματικών σχολών που είναι 40 μέρες μπροστά στον αγώνα αυτό» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.