Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθάρισε ότι το δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί με βάση τον πραγματικό μισθό (όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «με τον πραγματικό μισθό που έχει πάρει ο εργαζόμενος στην τσέπη του»), γεγονός που επιφέρει μειωμένα ποσά για μερίδα εργαζομένων, καθώς στην ουσία το δώρο θα υπολογιστεί με βάση τον κανονικό μισθό τους εργαζόμενου σε συμψηφισμό με τον μισθό των αναστολών (είτε 534 ευρώ είτε 800 ευρώ).

Σύμφωνα ωστόσο με δημοσίευμα του News24/7, οι εργαζόμενοι που είναι μερικής απασχόλησης και άρα -θεωρητικά- λαμβάνουν μικρότερο μισθό από το ποσό των αναστολών, θα λάβουν μεγαλύτερο δώρο Χριστουγέννων, πάντα ανά περίπτωση και στο πλαίσιο που η αναστολή αναλογεί σε όλο το ποσό που προβλέπεται.

«Το δώρο των Χριστουγέννων θα δοθεί κανονικά στις 21 Δεκεμβρίου, με βάση τον πραγματικό μισθό που έλαβε ο εργαζόμενος στην τσέπη του ενημέρωσε και η ενίσχυση του κράτους θα δοθεί στο ποσό των αναστολών είτε τα 534 είτε τα 800 ευρώ», υπογράμμισε ο Βρούτσης σε δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ.

Ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για τις ημέρες εργασίας από 1η Μαΐου 2020 και το κράτος την αναλογία επί των 534 ευρώ για το διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας τον περασμένο Απρίλιο με ΠΝΠ μετέθεσαν την καταβολή του δώρου Πάσχα για τον Ιούνιο και η πλειονότητα των εργαζομένων έλαβε το δώρο τέλος Ιουνίου και αρχές Ιουλίου, ενώ η κρατική αποζημίωση στις επιχειρήσεις άρχισε να φτάνει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά!

Επιπλέον o Βρούτσης ενημέρωσε ότι το υπόλοιπο της άδειας αναψυχής που δεν έλαβαν οι εργαζόμενοι, με νομοθετική ρύθμιση που έρχεται, θα μπορεί να μεταφερθεί στο έτος 2021 για όσους εργαζόμενους θα μπουν σε αναστολή τον Δεκέμβριο ή για όσους δεν πρόλαβαν να τη λάβουν λόγω των συνθηκών.

Σημειώνεται ότι προ ολίγων ημερών η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, είχε δηλώσει ότι καταβάλλεται προσπάθεια για όσους εργαζόμενους τέθηκαν σε αναστολή να λάβουν ως Δώρο Χριστουγέννων τον ονομαστικό τους μισθό και να μην υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ για το διάστημα που ήταν σε αναστολή, όπως συνέβη με το Δώρο του Πάσχα. Έτσι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι το υπουργείο Εργασίας υπέκυψε στην προσπάθεια του.