Έπειτα από τις βδομάδες, οι συνομιλίες μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων εισέρχονται σε τελική ευθεία με τον χρόνο να πιέζει την Γερμανίδα καγκελάριο.
 
Παρά τια διαβουλεύσεις που έχουν πραγματοποιήσει τα κόμματα, έχουν μείνει πολλά ζητήματα ανοιχτά, ενώ σκοπός των τεσσάρων δυνητικών εταίρων είναι να ολοκληρώσουν ως την Πέμπτη τις διερευνητικές διαβουλεύσεις για να ξεκινήσουν στη συνέχεια τις επίσημες διαπραγματεύσεις.
 
Τα κύρια ζητήματα στα οποία δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα κοινό έδαφος είναι στα ζητήματα προσφυγικό, κλίμα, μεταφορές, αγροτικό. Αντιθέτως, μια εξαρχής συμφωνία επιτεύχθηκε στα θέματα εργασία και κοινωνικά, συνταξιοδοτικό, παιδεία, υγεία όπως και στην περίθαλψη ηλικιωμένων. Διάθεση για συμβιβασμούς επέδειξαν οι Πράσινοι στο ζήτημα απαγόρευσης του κινητήρα εσωτερικής καύσεως, οι δε Φιλελεύθεροι είναι έτοιμοι να κάνουν παραχωρήσεις στα φορολογικά και σε θέματα της Ε.Ε. και Ευρωζώνης.
 

Αύξηση ποσοστών σε AfD και Φιλελεύθερους
 

Όπως φαίνεται, όσο καθυστερούν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα» τα κόμματα CDU και CSU, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, συνεχίζουν να χάνουν έδαφος στους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid θα συγκέντρωναν ποσοστό 30%, επίδοση κατά 1% χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Απώλεια μάλιστα καταγράφει και το κόμμα των Πρασίνων οι οποίοι συγκεντρώνουν ένα 10%, ενώ οι Φιλελεύθεροι αυξάνουν το ποσοστό τους στο 11% (+ 1%).
 
Οι Σοσιαλδημοκράτες αυξάνουν τη δύναμη τους κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 22% ενώ ίδια αύξηση σημειώνει και το εθνικιστικό λαϊκίστικο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το οποίο συγκεντρώνει 13% (+1%). Το κόμμα «Η Αριστερά» παραμένει σταθερά στο 10%.