Επιπλέον κρυφά μέτρα 4,6 δισ. ευρώ 

Επιπλέον περικοπές 4,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015- 2016, περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ανεβάζοντας τα πρόσθετα μέτρα για την επόμενη τετραετία, σε 18,886 δις. ευρώ (από τα οποία, περίπου 9,4 δισ. ευρώ θα ληφθούν το 2013, και στη συντριπτική πλειονότητά τους- 6,064 δισ. ευρώ- θα  αφορούν σε νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων)

Έρχεται σαρωτικός εφαρμοστικός νόμος

Ο νόμος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μέτρων, προαπαιτούμενων για την καταβολή της δόσης:

* Απόλυση 5.000 εργαζομένων φέτος από οργανισμούς που καταργούνται και πρόβλεψη για απόλυση ακόμη 20.000 το 2013 και άλλων τα επόμενα χρόνια μετά από «αξιολόγηση» με στόχο 150.000 αποχωρήσεις έως το 2015. Θα ορίζεται το πρότυπο της «εφεδρείας» στο οποίο θα ενταχθούν για 12 μήνες.
* Περικοπή Ειδικών Μισθολογίων σταδιακά από την 1η Αυγούστου με κλιμάκωση την προσεχή 2ετία (εξαιρούνται τα 3 δώρα). Προτείνεται περικοπή 2% για μισθούς κάτω των 1.000 ευρώ, 10% για το κομμάτι των 1.000-1.500 ευρώ, 20% για 1.500-2.500 ευρώ, 30% για 2.500-4.000 ευρώ και 35% για τους μισθούς άνω των 4.000 ευρώ.
* Περικοπή των αποζημιώσεων απόλυσης, άρση της διασφάλισης του δώρου γάμου στον βασικό (κατώτερο) μισθό και της επεκτασιμότητας της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
* Περιορισμό από 12 σε 11 των υποχρεωτικών ωρών ανάπαυσης. 
* Αποσύνδεση των ωρών εργασίας στο λιανεμπόριο από το ωράριο των καταστημάτων.
* Πλήρης περικοπή 13ης – 14ης σύνταξης από το 2013.
* Μείωση κατά 23% του εφάπαξ.
* Αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη από το 2013.
* Κατάργηση του νόμου περί απονομής πλήρους σύνταξης έπειτα από 20 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο.
* Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους έχουν ηλικία 64 ετών και κάτω. 
* Μείωση των συντάξεων από τα 1.000 ευρώ και πάνω κλιμακωτά από το 2013.
* Περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων ανεργίας.
* Περιορισμό του επιδόματος ανεργίας στα 200 ευρώ για τους μακροχρόνια άνεργους.
* Μέτρα για την απελευθέρωση των βασικών αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.
* Μείωση των επιδομάτων για τους υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό, του μισθολογικού κόστους για τους συμβούλους και πάγωμα προσλήψεων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
* Αναστολή, έως το 2016, των μπόνους και του επιδόματος απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.
* Ρύθμιση για υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών από τη μία περιοχή στην άλλη, συγχώνευση σχολικών μονάδων και μετακίνηση διοικητικού προσωπικού από το υπόλοιπο δημόσιο προς το Υπουργείο Παιδείας.
* Μείωση του αριθμού των συμβασιούχων καθηγητών κατά 90% σε πανεπιστήμια και τεχνικές σχολές.
* Μείωση του μισθολογικού κόστους των ΟΤΑ.
* Επέκταση του κανόνα 1:5 στις προσλήψεις της γενικής κυβέρνησης έως το 2016.
* Υποχρεωτική μεταφορά του προσωπικού (οριζόντια και κάθετα), στο πλαίσιο της γενικής κυβέρνησης και από τη μια περιοχή στην άλλη.
* Περιορισμό των προσλήψεων σε επαγγελματικές σχολές σε 500 ανά έτος χωρίς εγγύηση για εργασία μετά την αποφοίτηση. Οι προσφορές προσλήψεων από το ΑΣΕΠ λήγουν μετά από τρία χρόνια, εάν η πραγματική πρόσληψη δεν έχει πραγματοποιηθεί.
* Μείωση των επιδοτήσεων για τις θαλάσσιες μεταφορές.
* Θέσπιση ανώτατου ορίου για τις χρηματοδοτήσεις σε κρατικές επιχειρήσεις.
* Περιορισμό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από το κράτος στους ΟΤΑ.
* Μείωση των μεταβιβάσεων από την ΣΑΤΑ.
* Ανεξάρτητα πρατήρια καυσίμων που να διατηρούν και να εκμεταλλεύονται φορτηγά βυτιοφόρα πάνω από 8 τόνους.
* Ελεύθερη πώληση σε σούπερ μάρκετ των προσυσκευασμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των θαλασσινών, των τυριών και των αλλαντικών.
* Πώληση στα μανάβικα των μη εδώδιμων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος για βρέφη, του καπνού, των εφημερίδων και των περιοδικών.
* Κατάργηση όλων των περιορισμών σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις χώρου για την πώληση των προϊόντων διατροφής.
* Αποσύνδεση των ωρών εργασίας όλων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις (όπως ορίζονται στο ν. 1037/1971 και τη σχετική νομοθεσία εφαρμογής) από τις ώρες λειτουργίας της εγκατάστασης.

– Τη Δευτέρα κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο του ενός άρθρου με τα prior actions, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών, που θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (δύο ημέρες) και θα ψηφισθεί μεσάνυχτα Τετάρτης με ονομαστική ψηφοφορία.


Όλα σε ένα, για να «κλείσει η εκταμίευση της δόσης»
 
– Σ΄ αυτό το πολυνομοσχέδιο θα… ξαναενταχθούν τα άρθρα που καταψηφίσθηκαν χθες, καθώς το Μαξίμου τα εντάσσει στα «προαπαιτούμενα» που έχουν τεθεί από την τρόικα και φέρεται αποφασισμένο να τα περάσει.
 
– Την ίδια ημέρα, την Τετάρτη, φτάνει στη Βουλή ο Προϋπολογισμός για το 2013. Η συζήτησή του θα είναι τριήμερη (όπως ορίζει το Σύνταγμα) και η ψηφοφορία θα γίνει τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
 
Ολα θα κριθούν την Τετάρτη. Εάν καταψηφισθεί  το πολυνομοσχέδιο δεν θα υπάρχει κυβέρνηση για να εισηγηθεί τον Προϋπολογισμό καθώς χωρίς αυτό τα πάντα θα βρεθούν στον αέρα.
 
Γι΄ αυτό και το Μαξίμου διαμηνύει κοφτά στους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους «ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, προχωράμε ή πέφτουμε», αναφέρει δημοσίευμα του capital.gr.
 
Οδυνηρό το crash test
 
Η εμπειρία από τη χθεσινή ψηφοφορία ήταν κάτι περισσότερο από τραυματική, καθώς το μεν άρθρο για τις αποκρατικοποιήσεις συγκέντρωσε μόλις 148 «ναι» (και πέρασε αφού οι παρόντες ήταν 293) ενώ τα άρθρα για την κατάργηση εισφοράς στο ΤΕΕ και για ένταξη στον ΕΟΠΥΥ των ταμείων γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, δημοσιογράφων, τραπεζοϋπάλληλων καταψηφίσθηκαν. (σ.σ. Είναι αυτά που θα ξαναμπούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη).
 
Εικόνα διάλυσης
 
Πέρα από την «τύχη» των εν λόγω άρθρων, ωστόσο, αυτό που κυριάρχησε ήταν η εικόνα διάλυσης τους κυβερνητικού συνασπισμού, δεδομένου ότι οι δύο συγκυβερνώντες πολιτικοί αρχηγοί Ευ. Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης… δεν μπήκαν καν στην αίθουσα της Ολομέλειας για να ψηφίσουν –κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά.
 
Οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (πλην του αρχηγού τους) ψήφισαν… σχεδόν ο καθένας και διαφορετικά, οι 16 της ΔΗΜΑΡ (επίσης πλην  του προέδρου τους) διαφοροποιήθηκαν σε όλα τα άρθρα, ενώ μόνο οι 127 της ΝΔ ψήφισαν συντεταγμένα «ναι σε όλα».
 
Τι θα πράξουν την Τετάρτη; Όπως προέκυψε από τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον έξι δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν.
 
Επίσης, η ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να αρνείται το «ναι» στα εργασιακά, με τους συνεργάτες του κ. Κουβέλη να βάλουν κατά του Αντώνη Σαμαρά επειδή έσπευσε προχθές να δηλώσει αιφνιδίως πως «οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν».
 
Ολοκληρώθηκαν ή όχι οι διαπραγματεύσεις;
 
Οι ίδιοι, επικαλούμενοι τόσο τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν («δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα»), όσο και την χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup («καλούμε τις ελληνικές αρχές να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα»), κάνουν λόγο για πρωθυπουργική προσπάθεια να τερματισθούν άρον-άρον οι συζητήσεις για τα εργασιακά. 
 
Παρότι, λένε, οι ευρωπαίοι έδειξαν να συζητούν τη λύση της απόσυρσης των εργασιακών και της επαναφοράς τους «αργότερα» ώστε να περάσει άνετα το υπόλοιπο «πακέτο».
 
Προς απάντηση, οι επιτελείς του Α. Σαμαρά σημειώνουν πως εάν δεν είχε προβεί, το μεσημέρι της Τρίτης, στη δήλωση περί «ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων», η εικόνα στην χθεσινή ψηφοφορία θα ήταν πολύ χειρότερη και θα είχε οδηγήσει, πιθανότατα, στην καταψήφιση και των αποκρατικοποιήσεων.
Νέα γενική απεργία Τρίτη και Τετάρτη

48ωρη γενική απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη 6 και 7 Νοεμβρίου αποφάσισαν σε έκτακτες συνεδριάσεις τους η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Την Τρίτη, συγκέντρωση στο Πεδίο του Αρεως στις 11 π.μ. και την Τετάρτη στις 5 μ.μ. στο Σύνταγμα.

 
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ:
 
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ σε έκτακτη συνεδρίασή της, αξιολογώντας τις εξελίξεις και τις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό και τα νέα βάρβαρα αντεργατικά, αντικοινωνικά και αναποτελεσματικά μέτρα που προωθούνται για ψήφιση στη Βουλή, αποφάσισε τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ως εξής:
 
1. 48ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την ΤΡΙΤΗ και ΤΕΤΑΡΤΗ 6 και 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2012.
 
2. Απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων την Τρίτη 6/11 και ώρα 11:00 στο Πεδίο του Άρεως.
 
3. Απεργιακό συλλαλητήριο των συνδικάτων την Τετάρτη 7/11 και ώρα 17:00 στο Σύνταγμα.
 
Κεντρικό αίτημα και απαίτηση των συνδικάτων είναι η ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ των απαράδεκτων, εξοντωτικών και εκβιαστικών μέτρων που επιβάλλουν οι Τροϊκανοί και αποδέχεται η κυβέρνηση.
 
Μέτρα που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και γενικά τους απλούς πολίτες της χώρας, «μονιμοποιούν» τη λιτότητα, τη φοροαφαίμαξη πολιτικές που εκποιούν – ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία και τις επιχειρήσεις του δημοσίου. Μέτρα και πολιτικές που εκτινάσσουν την ΑΝΕΡΓΙΑ και την ΥΦΕΣΗ χωρίς να εξασφαλίζουν τη σωτηρία της οικονομίας και της χώρας.
 
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε:
 
ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΜΜΟΝΕΣ.
ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΙΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.
 
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ