Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, η συγκεκριμένη περίπτωση κατάχρησης εξουσίας για την οποία κατηγορείτο ο Σφακιανάκης έχει απαλειφθεί από τον νέο ποινικό κώδικα, ενώ ο Άρειος Πάγος είχε λάβει την απόφασή του πριν από τις αλλαγές που ψηφίστηκαν λίγο πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Επιπλέον, η υπεράσπιση του Μανώλη Σφακιανάκη υποστηρίζει ότι η μηνυτήρια πάνω στην οποία βασίστηκε η κατηγορία της κατάχρησης, έχει ούτως ή άλλως ανακληθεί. Συγκεκριμένα, ο Σφακιανάκης διώχθηκε με αφορμή μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που είχε κατατεθεί σε βάρος του Γκιόλια τον οποίο ο Σφακιανάκης φερόταν να ενημερώνει ώστε να μη συνδεθεί με την ιδιότητα του διαχειριστή του blog «troktiko».

Ο δημοσιογράφος, Σωκράτης Γκιόλιας, δημιουργός του blog «troktiko» που ήταν για ένα διάστημα στις αρχές της κρίσης στις πιο πολυδιαβασμένες σελίδες στην Ελλάδα δολοφονήθηκε στις 19 Ιουλίου 2010, από τρεις άνδρες, ντυμένους αστυνομικούς, που σύμφωνα με την πρώτη αφήγηση άνηκαν στην οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών». Θεωρήθηκε θύμασ της «τρομοκρατίας», ωστόσο η συγκεκριμένη οργάνωση δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά.

Σύμφωνα με την απόφαση, που επικαλείται το «Documento» ο Σφακιανάκης ως επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημέρωνε τον Γκιόλια ότι επίκειται έρευνα της υπηρεσίας της οποία ηγείτο στο σπίτι του, προκειμένου εκείνος να απομακρύνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του και κάθε άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να τον συνδέσει με την ιδιότητα του διαχειριστή του blog «troktiko».

Σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού Hot Doc από το 2013, που επιβεβαιώθηκε σε μεγάλο μέρος από τη συγκεκριμένη απόφαση του Αρείου Πάγου, το βράδυ της δολοφονίας Γκιόλια έγιναν πολλά «περίεργα» γεγονότα. Το βασικό είναι πως, ενώ ο δημοσιογράφος γνώριζε ότι απειλείται η ζωή του, κατέβηκε, απαντώντας στο κουδούνι του σπιτιού του, να συναντήσει τους 3 «αστυνομικούς» που του χτύπησαν την πόρτα στις 5 τα ξημερώματα για να τον ειδοποιήσουν ότι «του κλέβουν το αυτοκίνητο». Είναι απορίας άξιον το πώς ο Γκιόλιας δεν βγήκε απλά στο μπαλκόνι για να ελέγξει αν όντως γινόταν κλοπή, ενώ παράλληλα, στο κουδούνι του σπιτιού του δεν υπήρχε το όνομά του. «Η απάντηση στα ερωτήματα είναι απλή: ο Γκιόλιας προφανώς δεν ήταν αφελής, αλλά πιθανότατα περίμενε να τον επισκεφθεί η Αστυνομία» έλεγε τότε το «Hot Doc». Την προηγούμενη Παρασκευή, ο Σφακιανάκης εμφανίζεται να είπε στον Γκιόλια: «αυτές τις μέρες να προσέχεις».

Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ότι ο Γκιόλιας είχε ενημερωθεί από τον Σφακιανάκη για επικείμενη έρευνα της ΔΗΕ σπίτι του. Έτσι, όταν άκουσε στο κουδούνι «αστυνομικούς», πίστεψε ότι επρόκειτο γι αυτήν την έρευνα.  «Είπαν κάτι για το αυτοκίνητο. Ε, δεν καταλαβαίνεις τώρα; Ήρθαν, κρύψε το λάπτοπ», εμφανίζεται να είπε στη σύζυγό του Αδαμαντία, πριν κλείσει πίσω του την πόρτα του διαμερίσματός του, δίνοντάς της να καταλάβει πως πρόκειται για τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Τελικά όμως, ο δημοσιογράφος άνοιγε την πόρτα στους δολοφόνους του, από τους οποίους δέχθηκε 17 σφαίρες.