Νύχτα ξενοφοβίας και ρατσισμού ήταν η Δευτέρα 4 Μαΐου για την Έδεσσα, καθώς άγνωστοι πραγματοποίησαν εμπρηστική επίθεση σε ξενώνα στον οποίο θα διέμεναν πρόσφυγες στη περιοχή Παναγίτσα.
Το χρονικό της υπόθεσης ξεκινά από τις 3 Μαΐου, όταν διακινήθηκε η πληροφορία ότι περίπου 50 πρόσφυγες θα φιλοξενούνταν σε ξενοδοχείο στη περιοχή. Ακολούθησε κινητοποίηση από μερίδα κατοίκων, που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των προσφύγων.  Οι συγκεντρωμένοι έφραξαν με εμπόδια, φωτιές και συρματοπλέγματα τις εισόδους της Παναγίτσας, ώστε να μην κατορθώσουν να περάσουν τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες.

Στη συνέχεια το βράδυ της Τετάρτης και εφόσον οι συγκεντρωμένοι παρέμεναν κοντά στον χώρο όπου θα στέγαζε τους πρόσφυγες, ορισμένοι εισέβαλαν στον ξενώνα και έβαλαν φωτιά σε δωμάτια, ενώ έβγαλαν μπροστά στο ξενοδοχείο και έπιπλα βάζοντάς τους φωτιά.

Από πλευράς τους οι αστυνομικές δυνάμεις δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια, πέραν της προσαγωγής του προέδρου της κοινότητας Νίκου Παπαγιαννίδη, ο οποίος ωστόσο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με το «OmniaTV», τις τελευταίες ημέρες σε τοπικές ακροδεξιές ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προετοιμαζόταν το έδαφος με αναφορές σε «λαθρομετανάστες που φέρνουν τον κορονοϊό» και σε «εποικισμό».

Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι από τις συγκεντρώσεις δεν έλειψαν «λαμπρές» παρουσίες του ακροδεξιού χώρου, καθώς σύμφωνα με κατοίκους το «παρών» έδωσε και ο γνωστός του χώρου, Υπάτιος Πετρίδης, υποψήφιος το 2014 στις δημοτικές εκλογές με το συνδυασμό της «Ελληνικής Αυγής», καθώς και άλλοι ακροδεξιοί από τη Σκύδρα και τη Πτολεμαΐδα.

Επιπλέον χρήζει αναφοράς ότι στη συγκέντρωση με τα ξενοφοβικά χαρακτηριστικά που κατέληξε στον εμπρησμό του ξενώνα που θα φιλοξενούσε πρόσφυγες, ως επί το πλείστον οικογένειες, παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου εκλεγμένος με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Δ.Γιάννου σε προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, είχε εκφράσει τις προηγούμενες ημέρες έντονα την αντίθεσή του στην εγκατάσταση προσφύγων, κυρίως ως προς το γεγονός ότι δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση, αλλά εγείροντας παράλληλα και ανησυχίες για τη διάδοση του κορονοϊού στην περιοχή, ακολουθόντας την παραφιλολογία που αναπαρήγαγαν οι ακροδεξιοί κύκλοι. Παρόλα αυτά φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι ρατσιστής αλλά «ο Δήμος Έδεσσας είναι κορεσμένος από πρόσφυγες και μετανάστες».

Εν τέλει τα δύο λεωφορεία που μετέφεραν τους πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν περάσει ήδη δύο νύχτες εντός τους, απομακρύνθηκαν από την περιοχή.