Η θέση αυτή αποτελεί αντίδραση στις κινήσεις των τουρκικών αρχών που οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι πλήττουν άμεσα τη δημοκρατία στην Τουρκία και εντάθηκαν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου. Την απόπειρα πραξικοπήματος ακολούθησαν αλλεπάλληλα κύματα διωγμών στη χώρα. Υπενθυμίζεται πως η Αυστρία έχει επιμείνει για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάτι που αποτυπώθηκε και από τη στάση της, να θέσει βέτο τελικά στο κείμενο των συμπερασμάτων των ευρωπαίων ΥΠΕΞ
 

Αυστριακό βέτο στο τελικό κείμενο των ΥΠΕΞ

 
Έτσι, παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις, η τελική ανακοίνωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων δεν εγκρίθηκε ομόφωνα, καθώς η Αυστρία αρνήθηκε να το υποστηρίξει εάν δεν προέβλεπε το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
 
«Μία χώρα δεν προσέφερε την υποστήριξή της στον συμβιβασμό που υποστήριξαν οι υπόλοιπες 27», ανέφερε σε επικριτικό τόνο ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, προφανώς αναφερόμενος στη Βιέννη, η οποία είχε υιοθετήσει την πιο σκληρή στάση έναντι της Άγκυρας.
 
Σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μετά τις σημερινές διαβουλεύσεις, πως συμφωνία εντός της ΕΕ επικρατεί μόνον στο ό, τι δεν θα ανοίξουν άλλα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, καθώς απαιτείται ομοφωνία και για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων, κάτι στο οποίο όμως αντιτίθεται από μακρού η Αυστρία.
 
Ο ίδιος αναμένει πως θα υπάρξουν τώρα περαιτέρω συζητήσεις για την Τουρκία, ίσως ήδη στο μεθαυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ενώ θεωρεί πως το χάσμα δεν λύθηκε και πως η ΕΕ ακόμη δεν έχει μία σαφή τοποθέτηση ως προς την Τουρκία.
 
Εκτός από την Αυστρία που πρότεινε το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας, κριτική στάση απέναντι στην Τουρκία κράτησε και η Ολλανδία, κυρίως γύρω από το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο η Ολλανδία παρουσίασε μια συμβιβαστική λύση, προτείνοντας στα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου, τη διατύπωση περί παγώματος στο άνοιγμα των κεφαλαίων με την Τουρκία και όχι στην όλη ενταξιακή διαδικασία.
 
Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα κράτη-μέλη υποστήριξαν ότι θα πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, καταγράφοντας ταυτόχρονα τα μεγαλύτερα προβλήματα που είναι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελευθερία του Τύπου.
 
Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι οποίες αναλύονται σε 35 κεφάλαια για συγκεκριμένους θεματικούς και θεσμικούς τομείς, άρχισαν το 2005, αλλά η πρόοδός καταγράφεται με τον ρυθμό στο ρελαντί.
 
Βάσει της συμφωνίας που είχε συνάψει με την Τουρκία τον Μάρτιο για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και τον μεταναστών η ΕΕ είχε δεσμευτεί να δώσει μια νέα «δυναμική» στις διαπραγματεύσεις σε αντάλλαγμα για τις τουρκικές προσπάθειες για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
 
Ένα νέο κεφάλαιο, για τα δημοσιονομικά, είχε ανοίξει στα τέλη του Ιουνίου, ενώ είχε αρχίσει «προπαρασκευαστική δουλειά» για το άνοιγμα και άλλων.
 

Κοτζιάς: Διατήρηση όλων των διαύλων επικοινωνίας και συνεννόησης με την Τουρκία

 
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποστήριξε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης με την Τουρκία. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η ίδια η Τουρκία είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θέλει να εξευρωπαϊστεί, ή να αφήσει τον εαυτό της εκτός ΕΕ.
 
Ο Ν. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την πρόταση της Αυστρίας να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εκφράζοντας την άποψη πως μια πολιτική αποκλεισμού από την ευρωπαϊκή διαδικασία θα οδηγούσε την Τουρκία σε απομόνωση. Παράλληλα, ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη με αναφορές στη συνθήκη της Λωζάνης, ή αιχμές αμφισβήτησης της ελληνικότητας των νησιών.
 

Κασουλίδης: Δήλωση της Σλοβακίας και όχι κοινή θέση των 28 τα συμπεράσματα

 
Εξάλλου, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει κοινή δήλωση των 28 επί των συμπερασμάτων αξιολόγησης της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. λόγω των αντιρρήσεων της Αυστρίας. Ο Ι. Κασουλίδης, σχολιάζοντας το κείμενο των συμπερασμάτων, που θα παρουσιαστεί μόνο ως δήλωση της Σλοβάκικης Προεδρίας είπε περιλαμβάνει ισχυρά μηνύματα σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και «έχει ενδυναμωθεί ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο ρόλο της Τουρκίας στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό».
 
Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό το κείμενο για την Τουρκία αναφέρεται, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στη συνεχιζόμενη άρνησή της να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο, ενώ τονίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει σημειώσει πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί βασικό συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας και γίνεται αναφορά στην Αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.
 
Δύο άλλα σημαντικά στοιχεία είναι η αναφορά σε σχέση με την ένταξη των κρατών μελών της Ένωσης σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και η ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
 
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, αφού καλωσορίζεται η δέσμευση των μερών στις συνομιλίες, αναφέρεται ότι ο ρόλος και η συνεισφορά της Τουρκίας στη διαδικασία «παραμένει κρίσιμης σημασίας» και καλείται η Τουρκία «να στηρίξει ενεργώς τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επί τις αρχές, πάνω στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε.»
 
Φέτος, κατά την προπαρασκευαστική συζήτηση σε υπηρεσιακό επίπεδο επιτεύχθηκε προσθήκη αναφοράς για τους τουρκικούς περιορισμούς έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την Τελωνειακή Ένωση, οι οποίοι για όσο παραμένουν σε ισχύ θα διατηρηθούν τα μέτρα, που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο το 2006.
 
Παράλληλα, στην παράγραφο για το Κυπριακό προστέθηκε η ανάγκη η Τουρκία προβεί στα αναγκαία βήματα για δημιουργία θετικού κλίματος στις εν εξελίξει συνομιλίες.