X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ε.Ε.: Κοντά σε συμφωνία για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία που θα επιτρέπει την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων (ΓΤΠ) στην επικράτειά της, αλλά και τη δυνατότητα των κρατών-μελών να απαγορεύουν τις καλλιέργειες στο έδαφός τους
|
Αυτό επισημαίνεται σε ανάλυση του πρακτορείου Belga σχετική με τη συμβιβαστική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Γιάννη Μανιάτη.

Τη Δευτέρα, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου επί ελληνικής προεδρίας, το θέμα τέθηκε και πάλι από τον προεδρεύοντα υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη. Το ζήτημα της τροποποίησης της οδηγίας 2001/18 προκειμένου να δίδεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια «μεταλλαγμένων» στην επικράτειά τους, ακόμη κι αν αυτά έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, έχει κατ' επανάληψη προκαλέσει σφοδρές αντιπαραθέσεις και έχει διχάσει την Ευρώπη.
 
Πολλοί από τους συμμετέχοντες επικαλέστηκαν τη σταθερή άρνηση των ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι εξακολουθούν να μη θέλουν να βάλουν στο πιάτο τους γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, ωστόσο υπήρξε και αντίλογος. Ενδεικτικό της δυσκολίας εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής πρότασης, καθώς και της πόλωσης μεταξύ των κρατών-μελών που υποστηρίζουν την αδειοδότηση των «μεταλλαγμένων» και όσων αντιτίθενται σε αυτή, αποτελεί το γεγονός ότι αν και η πρόταση τροποποίησης της νομοθεσίας παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2010, τελευταία φορά συζητήθηκε τον Μάρτιο του 2012, χωρίς να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.
 
«Μία πολιτική συμφωνία διαμορφώθηκε, και ευελπιστούμε να φτάσουμε στην υιοθέτηση τελικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.
 
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση του βελγικού πρακτορείου ειδήσεων, ο συμβιβασμός επιτρέπει σε κάθε κράτος να απαγορεύσει την καλλιέργεια ΓΤΠ σε όλη ή σε μέρος της επικράτειάς του για λόγους άλλους από την υγεία και το περιβάλλον, όπως η δημόσια τάξη ή ο αγώνας ενάντια στη διασπορά.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις -Greenpeace, Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία και Εταιρεία Προστασίας της Φύσης- η ελληνική πρόταση χρειάζεται σημαντική επεξεργασία και άμεσες τροποποιήσεις προκειμένου να ενισχύει τα κράτη που θέλουν να απαγορεύσουν την απελευθέρωση «μεταλλαγμένων» στο περιβάλλον και όχι τις εταιρείες που τα προωθούν στην Ευρώπη.
 
«Τώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης χρειάζεται να προχωρήσει αμέσως στις τροποποιήσεις που θα μετατρέψουν την ελληνική πρόταση σε ισχυρή νομική βάση που πραγματικά προστατεύει την Ευρώπη από την εισβολή των μεταλλαγμένων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, vima.gr


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις