X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Εφάπαξ και πλήρως τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους εντός του 2020»

«Η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ, πλήρως σε όλους τους συνταξιούχους, πριν το τέλος του 2020 τα αναδρομικά που δικαιούνται με βάση την απόφαση του ΣτΕ» είπε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Nikos Libertas / SOOC
|

Μήνυμα πως η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ, πλήρως και μέσα στο 2020 τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις, όπως είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει. Σημείωσε ότι πρόκειται για ποσό 1,4 δισ. ευρώ, που αφορά στις κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται και στους συνταξιούχους του Δημοσίου, δηλαδή οι ωφελούμενοι είναι συνολικά περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια.

Οι συνταξιούχοι στην πανδημία προστατεύθηκαν και «δεν χτυπήθηκαν όσο άλλοι»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η συγκεκριμένη δαπάνη «αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και δεν υπάρχει περιθώριο για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων αυτού του είδους. Κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τις επόμενες γενιές, το σύνολο της κοινωνίας».

 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στη διάρκεια της πανδημίας οι συνταξιούχοι προστατεύθηκαν και «δεν χτυπήθηκαν όσο άλλοι», ωστόσο πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση όφειλε «να κρατά τις δημοσιονομικές ισορροπίες και εφεδρείες για κάθε δύσκολη στιγμή».

Στην παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το αποτέλεσμα της τετραήμερης Συνόδου Κορυφής είχε νικητή την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη. «Από κανέναν δεν αμφισβητήθηκε το αποτέλεσμα. Το Ταμείο Ανάκαμψης σηματοδοτεί την πτώση ενός πολιτικού ταμπού και η Ελλάδα είναι από τις πιο κερδισμένες στην ΕΕ, λαμβάνοντας ένα ποσό περίπου 72 δισ. ευρώ». Πρόκειται, όπως διευκρίνισε, «για 32 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και 40 δισεκατομμύρια ευρώ του πολυετούς κοινοτικού προϋπολογισμού».

«Υπήρξαμε από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως από τον περασμένο Μάρτιο είχε συνυπογράψει σχετική επιστολή μαζί με άλλους οκτώ ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οι στόχοι που είχαμε θέσει εξαρχής, ικανοποιήθηκαν στο ακέραιο», δήλωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως «είμαστε αντιμέτωποι με μία μεγάλη εθνική πρόκληση. Το κρίσιμο στοίχημα είναι να κατευθυνθούν αυτοί οι πόροι εκεί που πρέπει και με σωστό τρόπο».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «επεξεργαζόμαστε ένα εθνικό συνεκτικό σχέδιο. Δεν θα γίνει με ασύντακτες διαδικασίες, καθυστερήσεις, πελατειακά συμφέροντα. Θα είναι βασισμένο στις προτάσεις και κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη».

Όσον αφορά το ν/σ του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η 1η πρώτη δέσμη παρεμβάσεων αφορά τα φορολογικά κίνητρα και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην προσέλκυση ξένων συνταξιούχων, κάτι που -όπως είπε- θα έχει σημαντικό φορολογικό πρόσημο.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις