Μιλώντας στον ANT1, Η Ε. Αχτσιόγλου θέλησε να καθησυχάσει τους πολίτες για τη ρύθμιση των 120 δόσεων που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση «Η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 120 δόσεις θα προχωρήσει κανονικά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ρύθμιση θα περιλαμβάνει κούρεμα βασικής οφειλής, κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Υποστήριξε ότι με τη ρύθμιση αυτή, θα επιτρέψει σε πολλούς ανθρώπους να ρυθμίσουν το χρέος τους και να πάρουν σύνταξη.  «Πρόκειται για μία ρύθμιση, η οποία θα ανακουφίσει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης και, λόγω των χρεών τους, δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Αυτή η ρύθμιση θα τους επιτρέψει να μειώσουν σημαντικά το χρέος τους, να το ρυθμίσουν και να πάρουν σύνταξη».

Σύμφωνα με την Ε. Αχτσιόγλου η ρύθμιση θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους, πολίτες δηλαδή, οι οποίοι έκλεισαν τα βιβλία τους και έχουν σωρεύσει ένα χρέος το οποίο θέλουν να ρυθμίσουν. Σημειώνεται ότι η έκθεση της Κομισιόν έβαζε στον πάγο τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Παρά το ότι ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, είχε δηλώσει πως αναμένεται να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι εταιρίες, η Ε. Αχτσιόγλου τόνισε ότι αυτό δεν είναι δεδομένο και αποτελεί ένα από τα ζητήματα που εξετάζονται. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αφορά και τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τις εργοδοτικές εισφορές. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε αυτό, είναι από αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες που εκκρεμούν».

«Κανονικά οι τριετίες»

Ερωτηθείσα για το θέμα των τριετιών (αύξηση για κάθε κλεισμένη τριετία σε ασφαλισμένους εργαζόμενους), με το οποίο έχει διαφωνήσει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), υποστήριξε ότι οι διαμορφωμένες τριετίες μέχρι το 2012 θα προχωρήσουν. «Οι τριετίες προσαυξάνονται κανονικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Δηλαδή, οι διαμορφωμένες τριετίες, όσες είχαν διαμορφωθεί μέχρι το 2012, θα προσαυξηθούν κανονικά».

Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις που κυρίως αμείβουν εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό – μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις – όχι δηλαδή εξαγωγικές επιχειρήσεις, με την αύξηση του κατώτατου μισθού τοποθετήθηκαν θετικά. Δήλωσε ότι αυτό συνέβη «διότι είδαν ότι αυτή η αύξηση θα μπορέσει να τονώσει την κατανάλωση, την εσωτερική ζήτηση και, τελικά, να λειτουργήσει θετικά και προωθητικά για την οικονομία και για τους ίδιους. Από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υπάρχει θετική ανταπόκριση».