Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του XanthiPress.gr, εκδόθηκε από το Τριμελές Εφετείο της Κομοτηνής απόφαση σε δεύτερο βαθμό για την αγωγή της Μονής Βατοπεδίου, η οποία διεκδικούσε τις παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδα, συνολικού εμβαδού 27.000 στρεμμάτων. Mε ημερομηνία 29-12-2015  και  με αριθμό 197/2015 το Εφετείο δέχθηκε την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, απέρριψε την έφεση της Μονής Βατοπεδίου και τις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και της Ιερού Κοινού του Παναγίου Τάφου και απέρριψε στο σύνολό της  την αρχική αγωγή της Μονής Βατοπεδίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
 
Η αγωγή της Μονής Βατοπεδίου είχε γίνει δεκτή εν μέρει, μόνο για τα 3.000 στρέμματα που διεκδικούσε με βάση αυτοκρατορικά χρυσόβουλα ενώ με την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου, δικαιώνεται πλήρως το Δημόσιο που διατηρεί όλες τις εκτάσεις της Λίμνης, με βάση την πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, που εκδόθηκε με καθυστέρηση αρκετών ετών λόγων του σκανδάλου που είχε ξεσπάσει.
 
Από την πλευρά του το Πατριαρχείο, ο Πανάγιος Τάφος και η Κοινότητα του Αγίου Όρους είχαν παρέμβει υπέρ της Μονής προκειμένου να μην διαταραχθεί το κύρος των χρυσοβούλων. Πρόεδρος της σύνθεσης του Εφετείου ήταν ο Χρήστος Τζανερίκος, εισηγήτρια η Μυρσίνη Παπαχίου και μέλος ο Μιχάλης Κακαμανούδης.

Σε ποινικό επίπεδο η υπόθεση βρίσκεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ενώ για την τύχη των ανταλλαγών μετά από αυτή την απόφαση (κατά της οποίας αναμένεται να ασκηθεί αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο) η υπόθεση περιπλέκεται έντονα. Θεωρείται κομβική καθώς τίθεται σε νέα βάση τη τύχη των ανταλλαγών που έγιναν στη βάση του συμβιβασμού του Δημοσίου με τη Μονή.