Μετά από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων στο «ελεγχόμενο» πλαίσιο των Βρυξελλών, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσίογλου, Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Χουλιαράκης επιστρέφουν στην Αθήνα, με την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών να αποτελεί ακόμη ερωτηματικό.
 
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, οι συζητήσεις στη βελγική πρωτεύουσα κινήθηκαν σε θετικό κλίμα, σημειώνοντας όμως πως αυτές αφορούσαν τη διαδικασία, και λιγότερο την ουσία. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το γεγονός πως στην τελευταία συζήτηση έλαβε μέρος και ο διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, αποκαλύπτει πως υπάρχει εξέλιξη στη διαπραγμάτευση.
 
Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες, το στέλεχος του ΔΝΤ δεν συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, καθώς οι θέσεις του στα εργασιακά παραμένουν ακραίες, με την υπουργό Εργασίας, σύμφωνα με το CNN, να παραμένει εξίσου αμετακίνητη στις θέσεις της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το Ταμείο συνεχίζει να επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την επαναφορά του λοκάουτ, του δικαιώματος της εργοδοσίας στην ανταπεργία, καθώς και στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, με στόχο τον σοβαρό περιορισμό των απεργιών.
 
«Καταγράφεται πρόοδος, αλλά θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές» δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το χάσμα που παραμένει.
 
Την ίδια ώρα, εκτός από τα εργασιακά, στο επίκεντρο έχει τεθεί και το θέμα της αγοράς ενέργειας, με τα σενάρια για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ να κάνουν αίσθηση. Σύμφωνα με αυτά, το σχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά για τη «μικρή ΔΕΗ» φέρεται να αναβιώνει, ενώ οι απαιτήσεις των δανειστών περιλαμβάνουν και την παραχώρηση υδροηλεκτρικών μονάδων, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Ημερησίας.
 

Επιστροφή για μόνο συμφωνία

 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες μεταφέρουν πως η επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών θα γίνει μόνο εφόσον κριθεί πως η επίτευξη συμφωνίας πριν την 7η Απριλίου, ημερομηνία του επόμενου Eurogroup, βρίσκεται κοντά. Διαφορετικά, όπως τονίζεται, δεν θα επιστρέψουν, με την συνέχιση της διαπραγμάτευσης να παραμένει γρίφος.
 
Δεδομένων, βέβαια, των διαφορών που παραμένουν μεταξύ των δύο πλευρών, παραμένει άγνωστο κατά πόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό.
 
«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν, καθώς οι καθυστερήσεις συνεπάγονται κόστος για την οικονομία» δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Ρολφ Στράουχ, αυξάνοντας έτσι τις πιέσεις έναντι της ελληνικής κυβέρνησης  για συμφωνία. Σημείωσε, ωστόσο, πως η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από το 2015. «O στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν» τόνισε, σε κάθε περίπτωση.
 
Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις της Πέμπτης δεν συμμετείχε το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.
 

«Διαπραγματευτικό όπλο» η Διακήρυξη της Ρώμης

 
Στο μεταξύ, τόσο με την επιστολή του για τα εργασιακά δικαιώματα στην Ευρώπη, όσο και με την «άρνηση», μέχρι στιγμής, να υπογράψει την Διακήρυξη της Ρώμης, που θα συνοδεύσει τη «φιέστα» της Συνόδου Κορυφής του Σαββατοκύριακου, δηλώνει το σημείο στο οποίο βρίσκεται η διαπραγμάτευση.
 
Ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με την οποία τους ζητά να πάρουν ξεκάθαρη θέση εάν στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην εργασία, που προβλέπει την ύπαρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την επιστολή έχει κοινοποιήσει και στους υπόλοιπους 26 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στους προεδρεύοντες της Συνόδου Κορυφής, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι.
Σημειώνεται, πάντως, πως αυτή του η πρωτοβουλία δεν έτυχε θερμής υποδοχής, καθώς την Πέμπτη υπήρξαν διαρροές και δημοσιεύματα για τον «προβληματισμό» που δημιουργεί αυτή του η πρωτοβουλία.
 
Παράλληλα, από τη Ρώμη και το βήμα της εκδήλωσης του δικτύου «Transform» στο Πανεπιστήμιο της πόλης, κάλεσε την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα ίδια της τα επιτεύγματα, «το δικό της μοντέλο», καθώς τόνισε πως έχει παραδοθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ακόμη, πρόσθεσε πως «η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης που αφορά όλη την Ευρώπη, αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, να τελειώσει το καθεστώς εξαίρεσης τώρα και μια για πάντα και για όλους στο μέλλον».
 
«Σήμερα η Ευρώπη είναι σχεδόν αποκλειστικά ένας χώρος λιτότητας, απορρύθμισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κλειστών συνόρων για πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες» προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως ο νεοφιλελευθερισμός έχει σχεδόν καταβροχθίσει την Ευρώπη.
 
«Είμαστε αποφασισμένοι», υπογράμμισε, «να υπερασπιστούμε τις θυσίες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των φτωχών, των χαμηλόμισθων και των ανέργων» και δήλωσε αποφασισμένος «να μην παραδώσουμε ποτέ τον λαό μας στους “yes-men” των δυνάμεων εκείνων στην Ευρώπη και αλλού, που θέλουν την Ελλάδα στον “ζουρλομανδύα” της λιτότητας για πολλά χρόνια ακόμα» συμπλήρωσε.