Σε ερωτήματα για την ελληνική πολιτική και την οικονομία κλήθηκε να απαντήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει σύντομα από την πανδημία του κορονοϊού, χτίζοντας ένα ισχυρό τείχος εμβολιασμού, ενώ σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, η οποία φαίνεται να διέρχεται σε μια τρίτη δύσκολη φάση, ο Κ. Μητσοτάκης εναπόθεσε τις ελπίδες του στον Απρίλιο, αναφορικά με τη μεταδοτικότητα του ιού, ενώ συμπλήρωσε πως «δρομολογούμε ήδη ένα πρόγραμμα εμβολιασμού που επικεντρώνεται στους ηλικιωμένους άνω των 60 και σε όλους όσοι ταλαιπωρούνται από υψηλού κινδύνου υποκείμενα νοσήματα, εκείνες τις ομάδες, δηλαδή, που προσθέτουν πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τον Απρίλιο, εξάλλου, οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα θα έχουν βελτιωθεί», σημείωσε.

Για την αύξηση ρυθμών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, έριξε το γάντι στην ΕΕ, σημειώνοντας πως υπάρχει η χωρητικότητα να ληφθούν πολύ περισσότερο εμβόλια από αυτά που λαμβάνονται αυτή τη στιγμή. «Είναι απλά ένα ερώτημα το να πάρουμε τα εμβόλια και αυτό στο τέλος της ημέρας είναι μια ευρωπαϊκή απόφαση», είπε. Συμπλήρωσε δε, ότι «περιμένω να αυξηθούν οι αριθμοί των εισερχόμενων εμβολίων».

Σε σχέση με τις ευθύνες της ΕΕ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ως χώρα μεσαίου μεγέθους, η Ελλάδα επωφελήθηκε από την πολιτική της ΕΕ για διανομή των εμβολίων, ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπήρχαν ζητήματα σε σχέση με την εκτέλεση του συγκεκριμένου πρότζεκτ. Τόνισε δε, ότι σημασία τώρα έχει «να προχωρήσουμε μπροστά. Όσο εγκρίνονται νέα εμβόλια, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτή η έγκριση θα γίνεται πολύ πολύ γρήγορα και εν θα μείνουμε πίσω σε σχέση με άλλες χώρες σχετικά με το πόσο γρήγορα λαμβάνουμε τα εμβόλια », υπογράμμισε.

Επίσης μίλησε και σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξιδιωτική χρήση, κάτι το οποίο χώρες της ΕΕ έχουν απορρίψει. Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Βλέπω ότι πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα γι’ αυτή την ιδέα (το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού) και ο λόγος είναι ότι οι πολίτες αυτών των χωρών θέλουν να ταξιδέψουν και θέλουν να κάνουμε αυτές τις μετακινήσεις όσο το δυνατόν πιο εύκολες, ειδικά κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών», υπογράμμισε.

Ωστόσο «υπενθύμισε» ότι η Ελλάδα άνοιξε για τους τουρίστες το περασμένο καλοκαίρι, κάτι που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έγινε «με ασφαλή τρόπο», παρά την αύξηση κρουσμάτων που ακολούθησε την καλοκαιρινή σεζόν.

«Κάναμε την κρίση ευκαιρία»

Εν συνεχεία ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, λέγοντας όμως ότι αυτές αποτέλεσαν ευκαιρία, ώστε να επισπευσθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας.

Μάλιστα ακολούθως, προέβη και σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη δήλωση λέγοντας πως «πρώτη φορά υπάρχει η αίσθηση στη χώρα μας ότι το κράτος στηρίζει τον πολίτη και δη τον πλέον αδύναμο», παρά το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας ψηφίστηκαν νομοσχέδια όπως ο πτωχευτικός κώδικας και πέρα του γεγονότος ότι κλάδοι όπως αυτός του πολιτισμού, διέρχεται μια άνευ προηγουμένου κρίση, με τους καλλιτέχνες να δηλώνουν «χρεοκοπία».

«Επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα εν μέσω πανδημίας»

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκες αισιόδοξος. Μάλιστα εκτίμησε ότι η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας και ως εκ τούτου, «πολλοί επενδυτές επιδεικνύουν το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα εν μέσω πανδημίας».

Παράλληλα υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία και ότι πλέον δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, για να αναφέρει ως παράδειγμα ενίσχυσης της αξιοπιστίας είναι και η απόφαση να προχωρήσει η χώρα με την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και συγκεκριμένα τα 3,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 5,1 δισ. ευρώ.