Για την «αγορά της εικοσαετίας» κάνει λόγο δημοσίευμα της Καθημερινής, που επικαλείται πληροφορίες από «αρμόδιες» πηγές της αστυνομίας, Όπως αναφέρεται, τα χημικά που εκτόξευσαν το προηγούμενο διάστημα στον Έβρο οι αστυνομικές δυνάμεις εκτιμώνται σε 1.000 με 1.100 δακρυγόνα την ημέρα, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνεται, «οι αποθήκες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων να ξεμείνουν από πολεμοφόδια». Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως από τον Μάρτιο υπήρχε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «έκτακτος» σχεδιασμός, ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε, ενώ περιγράφει αναλυτικά μία τεράστια αγορά πολεμοφοδίων για τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας, τοποθετώντας την «αρχική τιμή» στα 20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της εφημερίδας, η αξία των αγορών μπορεί να φτάσει έως και τα 34 εκατ. ευρώ, ενώ το δημοσίευμα συσχετίζει τις αγορές αυτές με την οικονομική ενίσχυση που προσέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή της στον Έβρο, αναφέροντας πως ένα μέρος των 700 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των ΜΑΤ, με την «μερίδα του λέοντος» να λαμβάνει το υπουργείο Άμυνας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται αναλυτικά στις αγορές που σκοπεύει να κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τις οποίες μάλιστα αναφέρει πως στο εσωτερικό της αστυνομίας λέγεται πως η διαδικασία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού. Παράλληλα, αναφέρεται πως έχουν συγκροτηθεί επιτροπές με τη συμμετοχή αξιωματικών από τις Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και έχουν ήδη προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές διαδικασίες, με τον ορισμό των τεχνικών χαρακτηριστικών και άλλα, ενώ αρκετές συμβάσεις φέρονται ήδη να βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης.

Οι αγορές που κατά τις πληροφορίες θα υλοποιήσουν ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, πρώην αρχηγό της αστυνομίας, Κωνσταντίνο Τσουβάλα, περιλαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες αλεξίσφερα γιλέκα για τα ΜΑΤ, για την ομάδα ΔΙΑΣ, τις Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και την Αμεση Δράση. Γίνεται λόγος για 22.000 γιλέκα, με τα 6.500 από αυτά να έχουν ήδη παραδοθεί.

Ακόμα, αναφέρεται πως θα αγοραστούν 5.000 καινούρια προστατευτικά κράνη, καθώς και 3.000 νέες ασπίδες, ενώ γίνεται λόγος για αγορά 50.000, μαζί με την προμήθεια εκτοξευτήρων για να υπάρχει η δυνατότητα ρίψης «κατά ριπάς», καθώς και για νέες στολές, προστατευτικούς θώρακες, γάντια και αρβύλες. Πληροφορίες αναφέρονται και για την ανακατασκευή 50 κλούβες των ΜΑΤ, ακόμα αναφέρονται εισηγήσεις για την αγορά νέων οχημάτων ρίψης νερού, τους γνωστούς «Αίαντες», ενώ αίσθηση προκαλεί η συζήτηση για «μικρότερα οχήματα που με δυνατότητα να επιχειρούν σε στενότερους δρόμους, εντός αστικού τοπίου».

Ακόμα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρονται σε αγορά θωρακισμένων οχημάτων για την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) που επίσης επιχείρησε στον Έβρο, καθώς και για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Το δημοσίευμα φιλοξενεί ακόμα μερικά σχόλια από ανώνυμες πηγές της ΓΑΔΑ, με ένα από αυτά να υποστηρίζει πως «Διαλέγουμε τα καλύτερα στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς», και ένα δεύτερο, να δικαιολογεί τις μεγάλες αγορές που σχεδιάζονται σήμερα, υποστηρίζοντας πως «Η τελευταία αγορά εξοπλισμού για τα ΜΑΤ είχε γίνει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, το υλικό από την εξάρτυση των διμοιριών δεν αντικαθίστατο».