Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν, τον Σεπτέμβριο του 2013 είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, καθώς περίπου 5,6 εκατ. νέοι της Ευρώπης ήταν άνεργοι (ποσοστό 23,5%).

Η Γερμανία έχει τον καλύτερο δείκτη, με ποσοστό ανεργίας μόλις 7,7% μεταξύ των νέων, ενώ στη γειτονική Γαλλία το ποσοστό ανέρχεται στο 25%. Η Ελλάδα και η Ισπανία σπάνε τα ρεκόρ των υψηλότερων ποσοστών, με 56%.    

 
Παρά την εξάπλωση της μάστιγας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν προτίθενται να εγκαινιάσουν νέες πρωτοβουλίες: «Δεν πρόκειται να εγκαινιαστούν νέες πρωτοβουλίες αλλά να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μέσα τίθενται σε εφαρμογή και ότι η πολιτική βούληση είναι επιβεβαιωμένη για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα την προσεχή διετία», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
 
Πριν από έξι μήνες, οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να θέσουν σε εφαρμογή πολύ στοχευμένα μέτρα για να εξαλείψουν την ανεργία των νέων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο. Συνολικά, μέσω διαφόρων εισφορών, αναμένεται να δαπανηθούν περίπου 40 δισ. ευρώ για τριετή περίοδο.

 

Άνεργοι με ημερομηνία λήξης

Το ποσό προφανώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Κυρίως όμως οι ακολουθούμενες πολιτικές δεν ευνοούν την οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η Ε.Ε. καθιέρωσε την αρχή της «εγγύησης για τη νεολαία», ορίζοντας ότι κανένας νέος της Ευρώπης δεν θα μείνει περισσότερο από τέσσερις μήνες χωρίς προσφορά θέσης εργασίας ή πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.  


 

Δεύτερη διάσκεψη

Μετά τη δεύτερη ευρωπαϊκή διάσκεψη για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, στις 18.30 ώρα Ελλάδος θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των Φρ. Ολάντ, Α. Μέρκελ, Χ. Βαν Ρομπάι, Ζ. Μ. Μπαρόζο, Μ. Σουλτς και της λιθουανής προέδρου Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε. 

 
Πριν τη διάσκεψη, η οποία αρχίζει στις 16.00 ώρα Ελλάδος, ο γάλλος υπουργός Εργασίας Μισέλ Σαπέν θα συνεδριάσει με τους ομολόγους του.