Εγκαίνια για τη λειτουργία του συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» πραγματοποιήθηκαν παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας το πρωί της Πέμπτης. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στις ομιλίες τους, παρουσίασαν το πρόγραμμα σημειώνοντας πως αναμένεται να αποτελέσει ελάφρυνση του γραφειοκρατικού βάρους για χιλιάδες συνταξιούχους, ενώ παράλληλα, υποστήριξαν ότι θα μειώσει και το χρό0νο έκδοσης της; σύνταξης από χρόνια σε ώρες, καθώς οι διαδικασίες θα είναι αυτοματοποιημένες.

Κάλυψη του 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, από τις 15 Απριλίου, η ηλεκτρονική υπηρεσία στον e-ΕΦΚΑ δέχεται τις πρώτες ηλεκτρονικές αιτήσεις ασφαλισμένων, εφόσον έχει ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του συστήματος, στο οποίο εντάχθηκαν αρχικά δύο κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων, οι αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης, λόγω θανάτου, για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων και οι αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Ο υπουργός ανέφερε πως «σήμερα, λοιπόν, εγκαινιάζουμε την ψηφιακή απονομή των συντάξεων, κατά την πρώτη φάση της οποίας θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις το μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων». Επεσήμανε ότι η πλήρης λειτουργία του συστήματος θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, ενώ σε όλο το μεταξύ διάστημα θα εισάγονται στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Λειτουργία και ολοκλήρωση του συστήματος

Σύμφωνα με όσα είπε ο Γ. Βρούτσης το σύστημα ξεκινά με τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις του τ. ΟΓΑ, ενώ Μέχρι το τέλος του 2020, θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας και μέχρι το τέλος του 2021, θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος. «Θα φτάσουμε, δηλαδή, στο τέλος του 2021, να απονέμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων» ανέφερε.

Αναφορικά με την όλη διαδικασία, ο υπουργός εξήγησε πως «αποτελεί μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, που αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών. Εξαλείφει το φαινόμενο της πολυετούς αναμονής για τους συνταξιούχους και δίνει τέλος στην ταλαιπωρία της προσκόμισης των δικαιολογητικών εγγράφων. Γιατί η ψηφιακή απονομή της σύνταξης εκμηδενίζει τα λάθη της χειρόγραφης διαδικασίας και εξαλείφει πλήρως τις ουρές στα καταστήματα του e-EΦΚΑ. Γιατί o πολίτης δεν χρειάζεται πλέον να απευθύνεται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθώς η άντλησή τους θα γίνεται ηλεκτρονικά, αυτόματα, από τον e-ΕΦΚΑ. Γιατί για τον πολίτη δεν θα υφίσταται πλέον καμία ανάγκη να απευθύνεται σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα, προκειμένου να του απονεμηθεί η σύνταξη. Γιατί η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στο δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη αναμονή».

Διαβεβαιώσεις για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης

Αναφορικά με το μεγάλο ζήτημα που έχει προύψει με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός σημείωσε ότι η λύση «βρίσκεται στο σύστημα “ΑΤΛΑΣ”. Η αυτοματοποιημένη διαδικασία της απονομής των συντάξεων, εκτός από διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, εγγυάται και μεγάλη εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων. Τη στιγμή που το σύστημα “ΑΤΛΑΣ” θα απονέμει εκατοντάδες συντάξεις καθημερινά, την ίδια ώρα θα απελευθερώνεται ένα έμπειρο και χρήσιμο ανθρώπινο δυναμικό που θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο στα τμήματα απονομής των εκκρεμών συντάξεων.

»’Αρα, σταδιακά και έως την πλήρη λειτουργία του “ΑΤΛΑΣ”, ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων θα φθίνει συνεχώς, μέχρι την πλήρη εξάλειψή τους. Το σύστημα “ΑΤΛΑΣ” και η ψηφιακή απονομή των συντάξεων αποτελούν αναμφίβολα τον πρώτο και σημαντικότερο ψηφιακό μετασχηματισμό στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης».

«Η αρχή του τέλους»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δική του ομιλία επεσήμανε πως το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», «είναι η αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων και μια καλή, πρακτική απόδειξη πως η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη». Πρόσθεσε ακόμα πως «είναι η αρχή ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Απεγκλωβίζουμε πολλές κατηγορίες συνταξιούχων που ταλαιπωρούνται για μήνες ή χρόνια».

Ακόμα αναγνώρισε ότι το πρόβλημα με τις συντάξεις είναι μεγάλο και διαχρονικό, σημειώνοντας πως «έπρεπε από κάπου να ξεκινήσουμε. Αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα», ενώ τόνισε ότι «το 1/3 των συντάξεων από σήμερα θα εκδίδεται αμέσως και ηλεκτρονικά».

«Ουδέν σχόλιο» για τα αναδρομικά

Ενώ τα μάτια χιλιάδων συνταξιούχων ήταν στραμμένα στον πρωθυπουργό, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμενόταν να αναφερθεί στο στάδιο που βρίσκεται η διαδικασία βάσει απόφασης του ΣτΕ για την απόδοση αναδρομικών στους συνταξιούχους, ο πρωθυπουργός δεν έκανε οποιαδήποτε σχετική νύξη για το θέμα.

Πιο συγκεκριμένα πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας αναγνώρισε για μερίδα συνταξιούχων που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ότι οι μνημονιακοί νόμοι 4051 και 4093 του 2012, οι οποίοι όριζαν περικοπές στις συντάξεις, ήταν παράνομοι.

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τα αναδρομικά με υποσχέσεις «οριζόντιας λύσης»

Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σε «οριζόντια λύση» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα δοθούν αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων, ενώ είχε ανακοινώσει ότι ο πρωθυπουργός θα διευκρίνιζε την πορεία της όλης διαδικασίας, πράγμα το οποίο δε συνέβη.

300.000 οι εκκρεμείς συντάξεις

Επιπλέον αναφορικά με τις διαβεβαιώσεις του Γιάννης Βρούτση σχετικά με την αποσυμφόρηση του ανθρώπινου δυναμικού που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το υπερμεγέθες ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, το προσωπικό αυτό έρχεται αντιμέτωπο με ένα σύνολο 300.000 εκκρεμών συντάξεων και οι αιτούντες με χρόνο αναμονής ακόμα και πέντε ετών.

Ειδικότερα σε σχέση με τον τεράστιο αριθμό μη εξυπηρετούμενων αιτήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Κοινωνικής Πολιτικής και όπως αναφέρει η πολυσέλιδη ανακοίνωσή της «ο συνολικός όγκος των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων στο εννεάμηνο Ιουλίου 2019 – Μαρτίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, αυξήθηκε από 250.000 το καλοκαίρι του 2019 σε περίπου 300.000 τον Φεβρουάριο του 2020 (από τον Μάρτιο και μετά, προφανώς και λόγω του κορονοϊού, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο)».

Η Ομοσπονδία σημειώνει πως δεν φτάνει η στήριξη σε κάποια αυθαίρετ στοιχεία για να λειτουργήσει αποσπασματικά ένα σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικής σύνταξης και να παρακαμφθεί η ομολογουμένως χρονοβόρα διαδικασία αλλά συνολική επανεξέταση και ρύθμιση ολόκληρου του συστήματος απονομής, πράγμα το οποίο όπως αναφέρει η ανακοίνωση, δεν συμβαίνει.

Αντ’ Αυτού η ΠΟΠΟΚΠ κάνει λόγο για «επικοινωνιακή φούσκα», σε σχέση με τους όρους και το περιεχόμενο της «ψηφιακής απονομής» Βρούτση, την οποία μάλιστα ονομάζει και «φληνάφημα». «Ο Γιάννης Βρούτσης, ως “παλιός στο κουρμπέτι” αντιλήφθηκε από την αρχή ότι η υπόθεση δημιουργίας ενός εκσυγχρονισμένου e-ΕΦΚΑ απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό, επενδύσεις, υπέρβαση σοβαρότατων δυσχερειών, αλλά και σύγκρουση με συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Όπως επισημαλινει η ΠΟΚΟΠ, «αρχίζει, λοιπόν, ένα «σαφάρι» εντοπισμού συνταξιοδοτικών περιπτώσεων που θα μπορούσαν να ενταχθούν και να πλαισιώσουν την παραπάνω διαδικασία, η οποία βρισκόταν εντελώς εκτός στόχου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί – έστω και συμβολικά – η φιέστα του κου Βρούτση που ζούμε το τελευταίο διάστημα. Είναι τραγικό – και οι ευθύνες, βέβαια, διαχρονικές – αλλά από ολόκληρο τον e-ΕΦΚΑ οι μοναδικέςσυντάξεις προς απονομή που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις – όχι χωρίς εξαντλητική επεξεργασία, εξαιρέσεις, ελέγχους κ.λπ. – είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία συντάξεων του τέως ΟΓΑ (του μοναδικού Ταμείου με μηχανογραφημένη την ασφαλιστική εικόνα όλων όσοι υπάγονται στην ασφάλισή του από το έτος 1988 κι εντεύθεν): οι συντάξεις γήρατος και ειδικότερα εκείνες όπου το σύνολο του χρόνου ασφάλισης έχει διανυθεί αμιγώς στον τ. ΟΓΑ».