Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, χαρακτήρισε την κύρωση του κοινωνικού χάρτη «όπλο στα χέρια μας», ενώ υπογράμμισε ότι στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και τον διεθνή συσχετισμό δύναμης, η Ελλάδα έχει ανάγκη συμμαχιών, και ανέφερε ως παράδειγμα ότι σε έξι περιπτώσεις που τέθηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, η Επιτροπή έκρινε ότι το πρώτο μνημόνιο, ήταν αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομιμότητα και στον ευρωπαϊκό κοινωνικό Χάρτη.

Νωρίτερα, ο Χρήστος Κατσώτης του ΚΚΕ είχε αναρωτηθεί εάν η αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης του άρθρου 6 συνιστά «απαγόρευση ή τη δυνατότητα επιβολής της ανταπεργίας εκ μέρους των εργοδοτών». με τη Θ. Φωτίου να απαντάει πως  όσον αφορά ορισμένα από τα άρθρα της συνθήκης -και ειδικότερα εκείνα που αφορούν το δικαίωμα μονομερούς πρόσβασης στη διαιτησία σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της ανταπεργίας των εργοδοτών- η Ελλάδα προχωρεί στην κύρωση με “επιφύλαξη”, που σημαίνει ότι κατισχύει το εθνικό δίκαιο, το οποίο δίνει το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, ενώ απαγορεύει το “lock out”, εκ μέρους των εργοδοτών.

«Η αναγνώριση και η προστασία των δικαιωμάτων που αναφέρονται στον παρόντα Χάρτη έχουν μόνο διακηρυκτικό χαρακτήρα και αποτελούν ευχολόγιο χωρίς αντίκρισμα, δήλωσε κατά την τοποθέτηση του ο κ. Κατσώτης, ο οποίος προσέθεσε ότι η πολιτική της ενίσχυσης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αποτελεί βασικό άξονα των αποφάσεων και των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταλόγισε επίσης στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη «συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» ότι «αποφασίζουν και υλοποιούν πολιτικές που τσακίζουν στην κυριολεξία το σύνολο των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων».