Η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή απεφάνθη ότι η συμφωνία πληροί τις προδιαγραφές της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων, ενώ τονίζει πως  το έργο θα βελτιώσει την ασφάλεια και θα διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ε.Ε.

Ξεκινώντας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μέσω Αλβανίας, ο αγωγός θα καταλήγει στην Ιταλία, διασχίζοντας υπογείως την Αδριατική. Η εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία του Διαδριατικού αγωγού είναι η Trans Adriatic Pipeline AG (TAP), η οποία  θα εκταμιεύσει για το έργο 5,6 δισ. ευρώ για πέντε χρόνια, εκ των οποίων 2,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα.

Ο αγωγός θα έχει αρχική ικανότητα μεταφοράς 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ II (Αζερμπαϊτζάν) στην αγορά της Ε.Ε. από το 2020.

«Η σημερινή απόφαση ανοίγει τον δρόμο για ένα έργο υποδομών πολλών δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα. Ο Διαδριατικός αγωγός θα εξασφαλίσει στην Ε.Ε. επιπλέον φυσικό αέριο και θα αυξήσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα επενδυτικά κίνητρα που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση περιορίζονται σε ό,τι είναι αναγκαίο για την πραγματοποίηση αυτού του έργου και σε συμμόρφωση με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις», τόνισε η Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ, επίτροπος για την πολιτική ανταγωνισμού.
 
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφτσοβιτς, δήλωσε: «Η σημερινή έγκριση της συμφωνίας TAP αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Η υπουργική διάσκεψη για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού τη Δευτέρα και στην οποία συμμετείχα, επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα όλων των συμμετεχουσών χωρών και κοινοπραξιών για την έγκαιρη ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου υποδομής».