Το νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα ενέκρινε κατά πλειοψηφία η αρμόδια επιτροπή. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ ενώ κατά τάχθηκε το ΚΚΕ που έχει καταψηφίσει και στο ευρωκοινοβούλιο τη σχετική οδηγία. Από πλευράς τους ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Ο υπουργός δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης είπε «Δεν είναι μόνο η βασική υποχρέωση της χώρας απέναντι στην ΕΕ που προφανώς έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο ζήτημα στην εικόνα της χώρας. Δεν είναι μόνο οι προτάσεις για τα πρόστιμα. Δεν είναι μόνο η παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπάρχει και ένα γεγονός που κάποια στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε. Είναι η ανάγκη πραγματικής προστασίας των προσωπικών δεδομένων».

Επίσης πρόσθεσε ότι «πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες και σήμερα δεν ικανοποιεί καμία ανάγκη προστασίας»  καλώντας παράλληλα τα κόμματα να καταθέσουν προτάσεις για βελτιώσεις εντός της ημέρας.

O Κ. Τσιάρας τόνισε τη βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κλείσουν αυτές οι υποθέσεις σύντομα και εντός του καλοκαιριού. Όπως είπε, «πρέπει να τελειώσουμε πλέον με αυτή την εικόνα της διαπόμπευσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, πρέπει να τελειώνουμε με εκκρεμότητες που αφορούν την πραγματική προστασία των προσωπικών δεδομένων και πρέπει να υπάρχει συμφωνία τουλάχιστον στα αυτονόητα».

Ακόμα ο υπουργός υπογράμμισε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο που αφορά το σύνολο της κοινωνίας, την προστασία στον εργασιακό χώρο, την προστασία των ανηλίκων, είναι ένα νομοσχέδιο που ενσωματώνει το ενωσιακό στο εθνικό δίκαιο».

Το νομοσχέδιο θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τη Δευτέρα.