Τη χθεσινή δίωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό, απασχόλησαν ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής και του κυβερνητικού έργου και τα χρονοδιαγράμματα δράσης,σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών αμέσως μετά τη συνάντηση. Ο Γιάννης Στουρνάρας, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε λεπτομέρεια σχετικά με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, τόνισε ωστόσο ότι το πακέτο των μέτρων είναι έτοιμο.

Με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας να ξαναρχίζουν τους ελέγχους και τους επικεφαλής της να επιστρέφουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

Το πακέτο μέτρων θα συζητηθεί διεξοδικά στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Εκεί αναμένεται να λυθεί και ο γόρδιος δεσμός όσον αφορά στις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για κλιμακωτές περικοπές από 5 – 20% σε όλες τις κατηγορίες αλλά από ένα ποσό και πάνω προκειμένου να προστατευθούν οι χαμηλά αμειβόμενες βαθμίδες σε συνδυασμό με κατάργηση επιδομάτων.

Στα 6 δισ. ευρώ περικοπών περιλαμβάνονται:

  1. περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
  2. κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης
  3. μείωση του εφάπαξ κατά 23% μεσοσταθμικά, υπάρχουν και περιπτώσεις που το ψαλίδι θα φτάσει και το 40%
  4. επιβολή έκτακτης εισφοράς 2% σε όσους πήραν μεγαλύτερο εφάπαξ από τις εισφορές που κατέβαλαν όσο εργάζονταν και
  5. εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων. σύμφωνα με πληροφορίες το χρηματικό όριο που συζητείται είναι οι 30.000 ευρώ.

Οι μειώσεις στις συντάξεις θα αρχίζουν από τα 800 ευρώ και θα είναι κλιμακωτές. Όσο μεγαλύτερη είναι η σύνταξη τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσσοστό της μείωσης που θα αρχίζει από 2% και θα φτάνει ως και το 15%.

«Δεν θα προχωρήσουμε σε οριζόντιες περικοπές αλλά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε δεν γίνεται να υπάρχουν και οριζόντιες παροχές. Όταν μιλάμε για μέτρα προσαρμογής είναι αυτονόητο ότι κάποια από αυτά θα είναι σκληρά», τονίζει σχετικά στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας.

Όσον αφορά στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται:

  1. μείωση 30 με 35% στις αποδοχές των εργαζόμενων στος ΔΕΚΟ. Από 31.000 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο, αναμένεται οι αποδοχές να διαμορφωθούν κοντά στις 21 με 22.000 ευρώ
  2. κατάργηση των ήδη ψαλιδισμένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας
  3. ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή συνταξιοδοτικής ωρίμανσης περίπου 35.000 υπαλλήλων
  4. παραχώρηση σε ιδιώτες σειράς υπηρεσιών που σήμερα εκτελεί το Δημόσιο, όπως για παράδειγμα συγκομιδή απορριμμάτων και υπηρεσίες εστίασης και
  5. λουκέτα και συγχωνεύσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημοτικές επιχειρήσεις, στρατόπεδα και οργανισμούς του δημοσίου

Μετά την ολοκλήρωση του πακέτου μέτρων η τρόικα θα προχωρήσει στη σύνταξη της έκθεσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η οποία αναμένεται να δώσει και το πράσινο φως για την εκταμίευση της «σωτήριας δόσης» των 31,5 δισ. ευρώ.