Καθώς τα ημερήσια κρούσματα κινούνται πάνω από τα 1.000 σε καθημερινό επίπεδο, ορισμένοι λοιμωξιολόγοι έχουν εκφραστεί υπέρ της άποψης πως το lockdown των δύο εβδομάδων δεν είναι αρκετό.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA o καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε ότι το lockdown θα πάρει παράταση μιας εβδομάδας ενώ όπως είπε οι διασωληνωμένοι έχουν αυξηθεί, αλλά πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων.

Πρόσθεσε πως το ιικό φορτίο είναι σταθερό και από αύριο θα φαίνονται τα αποτελέσματα του lockdown, με σταδιακή αποκλιμάκωση.

Την εκτίμηση ότι υγειονομικά ασφαλές είναι να πάμε σε παράταση του lockdown εξέφρασε την Τετάρτη και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημειώνοντας πως ένα τέτοιο σενάριο είναι στο τραπέζι. Όπως είπε, τα νοσοκομεία και οι μεταλλάξεις θα κρίνουν το lockdown.

Για το ενδεχόμενο επέκτασης του lockdown ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπ. Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εκτίμησε, ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες ενδεχομένως να δούμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και αργότερα μια μείωση.

«Θα δούμε αποτελέσματα την άλλη βδομάδα, όμως δεν θα είμαστε σε θέση να πούμε 1η Μαρτίου τελείωσαν όλα ανοίγουμε τα πάντα, αλλά δεν αποκλείω κάποιες δραστηριότητες να επανέλθουν αρχές Μαρτίου. Αυτό δεν πρέπει να το αποκλείσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του ο λέγοντας ότι η ενδεχομένως η βρετανική μετάλλαξη, που είναι και το πιο μεταδοτικό στέλεχος, ενδεχομένως να κυριαρχήσει και να χρειαστεί να αντιμετωπισουμε εναν ιο που μεταδίδεται ταχύτερα από αυτόν που ήδη γνωρίζουμε.

Τόνισε ωστόσο, πως αυτή τη στιγμή, λόγω των απαγορευτικών περιορίζεται η μετάλλαξη του. Σημείωσε επίσης, ότι το σύστημα Υγείας αντέχει, για το ενδεχόμενο συνδρομής των ιδιωτικών κλινικών είπε ότι αυτό είναι μια απόφαση που θα λάβει το υπουργείο Υγείας.

Φάνηκε επιφυλακτικός ως προ τη χρήση διπλής μάσκας. «Έχει μια πολυπλοκότητα η διπλή, ως προς τη χρήση και εφαρμογή της» ανέφερε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 και τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν πρέπει να γίνονται δημόσια αυτές οι συζητήσεις γιατί δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες που ήδη είναι κουρασμένοι.

Γεμίζουν οι ΜΕΘ στην Αττική

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν και πάλι τους 300 σε όλη τη χώρα, καθώς αυξήθηκαν σε 309. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 190 το τελευταίο 24ωρο, ενώ 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό.

Στην Αττική οι ΜΕΘ έχουν σημαντικά μειωμένη διαθεσιμότητα, καθώς μέχρι την Δευτέρα υπήρχαν 27 ελεύθερες. Από τα 1.121 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη, τα 529 αφορούν την Αττική.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στην Αττική εντοπίζονται για ένα ακόμα 24ωρο τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού.

Για την ακρίβεια, σε αυτή καταγράφονται 538 κρούσματα του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο από τα συνολικά 1.121 κρούσματα στη χώρα.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καταγράφονται 144 κρούσματα ενώ στην Αχαΐα οι νέες μολύνσεις φτάνουν τις 70. Στο κέντρο της Αθήνας ανιχνεύονται 170 κρούσματα και παρατηρείται σημαντική αύξηση το τελευταίο 24ωρο.