X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Εικοσιεπτά φωτογραφίες της ΕΛ.ΑΣ διαψεύδουν τον Χρυσοχοϊδη

Στο σημείο της αυτοδιάψευσης έχει φτάσει πλέον η Ελληνική Αστυνομία, εκθέτοντας ξανά και τον πολιτικό προϊστάμενο, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που έκανε λόγο για «600 άτομα που υποδέχθηκαν την απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής με 150 μολότοφ». Η ΕΛ.ΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα 27 φωτογραφίες ως «αποδεικτικά στοιχεία» ώστε να δικαιολογήσει τη βίαη καταστολή της μεγάλης διαδήλωσης, μόνο που σε αυτές φαίνονται μόνο ελάχιστα άτομα να προκαλούν φθορές σε αστυνομικές κλούβες, ενώ παρουσιάζεται μία «μολότοφ», που πιθανώς πρόκειται για καπνογόνο. Στις φωτογραφίες σύμφωνα με τη νέα εξήγηση της ΕΛ.ΑΣ «απεικονίζεται άτομο με συσκευή ασετιλίνης που επιχειρεί να πυρπολήσει κλούβες».
|

Συγκεκριμένα, στις 27 φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν κάτω από την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τα γεγονότα της Τετάρτης, φαίνεται μια πολύ μικρή ομάδα να κρατά ξύλα και να προκαλεί φθορές σε αστυνομικά οχήματα. Σε αστυνομική διαρροή προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αρμόδιο στέλεχος της ΕΛΑΣ, κάποιες από τις φωτογραφίες απεικονίζουν άτομο με συσκευή ασετιλίνης που επιχειρεί να πυρπολήσει κλούβες των ΜΑΤ και υποστηρίζει ότι αυτό ήταν η αρχική αιτία των επεισοδίων.

Στις φωτογραφίες δεν είναι ξεκάθαρο το τι είναι το συγκεκριμένο αντικείμενο που η Αστυνομία αποκαλεί «συσκευή ασετιλίνης» και μοιάζει με κοινό πυροσβεστήρα. Παράλληλα, όπως έχουν αποκαλύψει τα σχετικά βίντεο, τα επεισόδια αυτά γίνονται μετά την ρίψη νερού και χημικών από τις ομάδες των ΜΑΤ, με πρόσχημα μερικά πλαστικά μπουκάλια, ενώ στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ ισχυρίζεται ότι αυτά συμβαίνουν «περίπου 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, και ενώ η πολυπληθής – 20.000 άτομα τουλάχιστον – συγκέντρωση διαλυόταν». Στην πραγματικότητα, όπως αποκάλυψαν τα βίντεο, η καταστολή ξεκίνησε ένα λεπτό μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την κατα΄δικη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.

 

Το σίγουρο είναι ότι από τις 27 φωτογραφίες δεν προκύπτουν ούτε τα 600 άτομα ούτε οι 150 μολότοφ που ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Η ΕΛ.ΑΣ παρουσιάζει μόνο μία εικόνα με μία «μολότοφ», που είναι πολυ πιθανό να πρόκειται για καπνογόνο, κυκλώνοντας μάλιστα το «αποδεικτικό στοιχείο». Παράλληλα, όλα τα γεγονότα που παρουσιάζει συμβαίνουν μετά τη ρίψη νερού και χημικών από τα ΜΑΤ.

Την «υπέρμετρη χρήση χημικών από την αστυνομία εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών» κατήγγειλε σήμερα, στην παγκόσμια δημόσια δήλωσή της, η Διεθνής Αμνηστία, σημειώνοντας ότι οι παρατηρητές και παρατηρήτριες της οργάνωσης «έγιναν μάρτυρες υπερβολικής χρήσης δακρυγόνων από την πλευρά της αστυνομίας, εναντίον χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών/ριών που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις