«Έχουμε την ευγνωμοσύνη και την τιμή να έχουμε μαζί μας τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, που με τη δράση του για την αντιμετώπιση της πανδημίας κατάφερε -χωρίς αμφιβολία- να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται διεθνώς» υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκος Μπακατσέλος τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο διαδικτυακό τραπέζι του 31ου Ετήσιου Greek Economic Summit που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο CEO της Philip Morris International Ανδρέας Καλαντζόπουλος, ο CEO της Deloitte Global Punit Renjen και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Myron Brilliant.

«Μέσω των ενεργειών σας καταφέρατε να βελτιώσετε τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Ποιο είναι το δικό σας όραμα για την μετά-πανδημίας Ελλάδα. Ειδικότερα, καθώς μπαίνουμε στον τρίτο αιώνα, μετά την ελληνική Επανάσταση» έδωσε την πάσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανίστηκε αρκετά ελαφρύς σε σχέση με την κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μας με την πανδημία, την κατάρρευση αρκετών νοσοκομείων και τους εκατοντάδες νεκρούς εβδομαδιαίως..

«Η ελπίδα μου είναι πως αυτή η πανδημία, με όλο τον πόνο και τη δυστυχία που προκάλεσε, θα γίνει ένας δραματικός καταλύτης για αλλαγή. Και η δική μου υποχρέωση δεν είναι μόνο να αντιμετωπίσω το επείγον καθήκον να βεβαιωθούμε πως θα αντιμετωπίσουμε όσο αποτελεσματικά είναι δυνατόν το δεύτερο κύμα» ανέφερε αρχικά, σπεύδοντας να συμπληρώσει «Αλλά και να μην χάσουμε χρόνο και να βεβαιωθούμε πως θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα κάνει την Ελλάδα εξωστρεφή, ανταγωνιστική χώρα που θα παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δίδυμη επανάσταση που θα σχηματίσει το μέλλον μας. Μιλάω για την ψηφιακή επανάσταση, και μιλάω για την πράσινη μετάβαση. Και νομίζω έχουμε κάνει πολύ δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση».

«Έχω αυτοπεποίθηση πως όταν η πανδημία θα έχει τελειώσει, οι Έλληνες θα βρεθούν από την πλευρά των νικητών. Επειδή θα υπάρξουν νικητές, και θα υπάρξουν και ηττημένοι» δήλωσε και πάλι κυνικά ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας την «ισορροπία» του μεταξύ πανδημίας και επενδύσεων.

«Ναι, η αλήθεια είναι πως τα καταφέραμε πολύ καλά με το πρώτο κύμα, το δεύτερο κύμα αποδείχτηκε μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα μας. Πιστεύω πως με τα σωστά μέτρα θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε το δεύτερο κύμα, αλλά την ίδια ώρα, αυτό που έχει κρίσιμη σημασία για μένα, είναι να βεβαιωθούμε πως δεν θα υπονομεύσουμε την παραγωγική ικανότητα, τη δυνατότητα της χώρας. Γιατί πιστεύω πως θα έρθει μία ταχεία ανάκαμψη μετά την πάροδο της πανδημίας. Η πανδημία θα τελειώσει όταν θα έχουμε εμβολιάσει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, και τον παγκόσμιο πληθυσμό, γιατί αυτό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, είναι παγκόσμιο πρόβλημα» έσπευσε να συμπληρώσει.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας, τη ρευστότητα ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις και την ίδια ώρα, πρέπει να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για για τους ανθρώπους να επενδύσουν στην Ελλάδα. Γιατί, οι εταιρείες ξέρουν για τι πράγμα μιλάω, ακόμα και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχουν εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα. Πρέπει να μειώσουμε τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη γι’ αυτούς, είναι προτεραιότητά μας» συνέχισε, με ειδική αναφορά στη μείωση των φόρων που έκοψε από τον ΟΑΕΔ 1,2 δισ. ευρώ, και την εισφορά αλληλεγγύης, ενώ αναφέρθηκε και στο επερχόμενο νομοσχέδιο για τις χρήσεις γης.

«Η πανδημία μας έκανε πιο σοφούς, κατά κάποιον τρόπο, αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κρίση και βλέπουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία μας, αλλά εάν κάτι μπορώ να σας πως είναι πως σήμερα, είμαι πολύ πιο αφοσιωμένος στην μεταρρυθμιστική μου ατζέντα, απ’ ότι ήμουν πριν την πανδημία. Βλέπω την ευκαιρία, βλέπω την ανάγκη, είμαι ενήμερος πως υπάρχει κεφάλαιο διαθέσιμο, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και από την Ευρώπη, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, και δεν είμαι διατεθειμένος να σπαταλήσω αυτή την ευκαιρία απαραίτητα για να μεταμορφωθεί η χώρα. Και νομίζω πως πρέπει να σκεφτούμε τολμηρά τις μετά-Covid προκλήσεις» δήλωσε ακόμα ο Κ. Μητσοτάκης.

«Δεν πρόκειται να είμαστε συνεσταλμένοι, αλλά την ίδια ώρα πρόκειται να προωθήσουμε μία ατζέντα χωρίς περιορισμούς, με την οποία θα αντιμετωπίσουμε πολλά από τα “παράπονα” τα οποία ήταν στις βασικές αιτίες της κρίσης, όπως είναι η εισοδηματική ανισότητα, πως γεφυρώνεται το ψηφιακό χάσμα, πως θα σιγουρευτούμε ότι ανταμείβουμε την αξιοπρέπεια της εργασίας, ειδικά εκείνων των χρήσιμων εργαζομένων, που τώρα συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικοί είναι, που ίσως ήταν αόρατοι για μεγάλο χρονικό διάστημα» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Οπότε όλα αυτά είναι σημαντικές και καθώς δεσμευόμαστε απόλυτα να αντιμετωπίσουμε ποιο είναι το επείγον πρόβλημα της ημέρας, που έχει να κάνει με τον Covid, διασφαλίζοντας ότι σώζουμε ζωές καθημερινά, αλλά επίσης γνωρίζουμε πλήρως ποια είναι η σημαντική πρόκληση για την επόμενη μέρα και πρέπει να εργαστούμε και στα δύο αυτά κομμάτια ταυτόχρονα» κατέληξε στην τοποθέτησή του.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις των CEO που συμμετείχαν σ’ αυτήν. «Η πανδημία μάς έδειξε ότι μπορείς να δουλέψεις από παντού κι αυτό προσφέρει ασφάλεια. Άρα η Ελλάδα δεν είναι μόνο ωραίο μέρος για να κάνεις τουρισμό, αλλά και για να μείνεις και να δουλέψεις», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η Ελλάδα ν’ αναδειχθεί έτσι σε προορισμό όχι μόνο για τουρισμό, αλλά και για επενδύσεις ή όσους συνταξιούχους θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα.

Επίσης, σημείωσε πως «δίνουμε σημασία στην ψηφιοποίηση του κράτους και των υπηρεσιών και το gov.gr ήταν μια επανάσταση, οι Έλληνες ενθουσιάστηκαν. Είναι ένα όχημα για να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις», σχολίασε. Αναφερόμενος δε στην τηλεκπαίδευση, υπογράμμισε πως «ένα χρόνο πριν, δεν θα πιστεύαμε πως κάθε μία σχολική τάξη, από τα νηπιαγωγεία ως τα πανεπιστήμια, θα λειτουργεί ηλεκτρονικά». Ευχαρίστησε, μάλιστα, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και κατέληξε λέγοντας πως «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση».

Κλειστά τα μπαρ και η διασκέδαση

Λίγο νωρίτερα, ο Κ. Μητσοτάκης βρέθηκε φιλοξενούμενος του προέδρου του Πανεπιστημίου Columbia, Λι Μπόλινγκερ, ο οποίος τον προσκάλεσε σε μια μάλλον ατυχή συγκυρία, αυτή της αιματηρής εξέλιξης του δεύτερου κύματος, για να μιλήσει για την «επιτυχία» της αντιμετώπισης του πρώτου.

«Θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, καθώς βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown, αλλά πάλι χρειάζεται να γνωρίζουμε το γεγονός πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν ώσπου να έχουμε το εμβόλιο» δήλωσε αναφορικά με τα σχέδια για το επόμενο διάστημα, αναφερόμενος στη «νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, τη μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό ανθρώπων σε μπαρ ώσπου να διαθέτουμε το εμβόλιο».

Σημειώνεται πάντως πως σε άλλο σημείο υποστήριξε πως «υπό προϋποθέσεις» η εστίαση και το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα.