Η σύνοδος αυτή συγκαλείται με πρωτοβουλία της Μόσχας, του κυριότερου συμμάχου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με τη συγκατάθεση της Τεχεράνης και τη Άγκυρας. Βασική επιδίωξη είναι να καθοριστεί το νέο Σύνταγμα της Συρίας. Το θέμα αυτό βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο των άκαρπων συνομιλιών που διεξήχθησαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στη Βιέννη.
 
Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει προσκαλέσει στις συνομιλίες περί τους 1.600 συνομιλιτές, με εκείνους που έχουν ήδη αποδεχτεί να συμμετάσχουν στις συζητήσεις να εκτιμόνται μόλις σε 350, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου. Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, στο Σότσι αναμένουν τελικά παρά τις αρνήσεις περισσότερους από 1.500 σύνεδρους.
 
Στο αεροδρόμιο του Σότσι, με την ευκαιρία αυτή, είχαν αναρτηθεί τεράστιες αφίσες που εύχονταν «ειρήνη στον συριακό λαό». 
 
Η Επιτροπή Συριακών Διαπραγματεύσεων (CNS) που εκπροσωπεί τις κυριότερες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, καθώς και οι Κούρδοι, που έχουν μπει στο στόχαστρο μιας επιχείρησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, γεγονός που εξανεμίζει τις ελπίδες για την επίτευξη απτής προόδου.
 
Η εξέλιξη αυτή, λίγες ημέρες μετά και την αποτυχία των συνομιλιών της Βιέννης που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, επιβεαιώνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η πολιτική διευθέτηση του πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 340.000 ανθρώπους από το 2011.
 
Η κυβέρνηση της Συρίας εξάλλου δεν θα εκπροσωπηθεί άμεσα αλλά μέσω κινημάτων και κομμάτων που στηρίζουν τον Άσαντ, ενώ το γεγονός πως δεν θα βρεθούν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, η πλευρά της Ρωσίας επιχείρησε να το υποβαθμίσει, καλώντας όλες τις δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στο διάλογο να κάνουν ένα «πολύ σημαντικό» βήμα προς την ειρήνη.
 
Μετά την αποτυχία των συνομιλιών της Βιέννης ο Νασρ Χαρίρι, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της CNS, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κανείς εκπρόσωπος δεν θα βρεθεί στο Σότσι. «Το καθεστώς επιδιώκει μια στρατιωτική λύση, δεν δείχνει θέληση να δεσμευτεί σε μια σοβαρή πολιτική διαπραγμάτευση», εξήγησε.
 
Οι Κούρδοι από την πλευρά τους ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι δεν θα πάνε στο Σότσι, κατηγορώντας τη Ρωσία και την Τουρκία ότι «έχουν συμφωνήσει για την Αφρίν», τον κουρδικό θύλακα στη βόρεια Συρία όπου η Άγκυρα πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις εδώ και πάνω από μία εβδομάδα.
 
Περισσότερες από 30 αντάρτικες ομάδες αρνήθηκαν επίσης να δεχτούν τη ρωσική πρόσκληση.

Στη συνάντηση δεν θα παρεβρεθεί εκπρόσωπος των ΗΠΑ, ούτε ως παρατηρητής, ενώ αντίθετα, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως θα βρεθεί εκπρόσωπός της, παρότι για τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη «δεδομένου ότι μια σημαντική πλευρά δεν θα βρίσκεται εκεί», αναφερόμενος στη συριακή αντιπολίτευση.
 
Η ρωσική διπλωματία, που είχε την πρωτοβουλία και για τις συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν, είχε επιχειρήσει, ανεπιτυχώς, να οργανώσει διαπραγματεύσεις μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών στο Σότσι τον περασμένο Νοέμβριο. Η Δύση εμφανίζεται επιφυλακτική για αυτή τη νέα πρωτοβουλία της Μόσχας, καθώς φοβάται ότι θα αποδυναμωθούν οι συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Πάντως ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε ότι θα στείλει στο Σότσι τον ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.