Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα οικονομικά πεπραγμένα του ελληνικού παραρτήματος της Unicef διέταξε ο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, ενώ την εισαγγελική έρευνα θα διενεργήσει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Διονύσης Μουζάκης, προκειμένου να διερευνηθεί η οικονομική κατάσταση του οργανισμού. 
 
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η πρόεδρος του οργανισμού, ο πρώτος οικονομικός έλεγχος που ζητήθηκε από την ίδια, κάλυψε τα έτη 2013 έως και 2015 και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν, η κεντρική διοίκηση της οργάνωσης στην Ελβετία σε συνεργασία με την ίδια αποφάσισε νέα οικονομική έρευνα σε βάθος 15ετίας. 
 
Η επικεφαλής της ελληνικής οργάνωσης ανέφερε πως η απόφαση της κεντρικής Unicef να διακόψει την συνεργασία της με την εθνική επιτροπή είναι αποτέλεσμα των ευρημάτων του νέου οικονομικού ελέγχου που διενεργήθηκε.
 
Υπενθυμίζεται ότι εκτός εκπροσώπησης στην Ελλάδα βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα η UNICEF, η οποία ανακοίνωσε την διακοπή της συνεργασίας της με την Εθνική Επιτροπή της χώρας. 
 
Οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση το διοικητικό συμβούλιο της διεθνούς επιτροπής της Unicef είναι οικονομικές παρατυπίες, μετά από τα αποτελέσματα ελέγχων που διενήργησε διεθνής εταιρεία.
 
«Η UNICEF διακόπτει την συμφωνία της με την υπάρχουσα Εθνική Επιτροπή της στην Ελλάδα εξαιτίας των ανησυχιών που προέκυψαν από πρόσφατο έλεγχο από ανεξάρτητο φορέα. Η UNICEF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Επιτροπή δεν μπορούν να επιτευχθούν και για αυτό το λόγο προέβη σε ανάλογες κινήσεις» σημειωνόταν, μεταξύ άλλων, στην σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης.