Εισαγωγικό σημείωμα

|

Τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 9 Οκτωβρίου συντελέστηκε μια μικρή επανάσταση στον χώρο της ενημέρωσης. Μερικοί χιλιάδες πολίτες αντέδρασαν στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του ThePressProject και αποφάσισαν να το κρατήσουν ζωντανό. Δημιούργησαν έτσι το πρώτο μέσο στην εδώ πλευρά του Ατλαντικού που χρηματοδοτείται από το κοινό ενώ διατηρεί ταυτόχρονα ανοιχτό το σύνολο του περιεχομένου του.

Στο κείμενό μου εκείνο το βράδυ έγραφα ότι θα περιμένω μια εβδομάδα μέχρι να πάρω την τελική απόφαση για το αν το TPP θα μπορούσε να συνεχίσει, αλλά η συγκινητική ανταπόκριση με οδήγησε τρεις μόλις μέρες μετά να σας ενημερώσω ότι ήδη τα χρήματα που απαιτούνταν είχαν βρεθεί. Γνώριζα ότι αυτή η ανακοίνωση θα ανέκοπτε το κύμα οικονομικής υποστήριξης, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξαν δεύτερες σκέψεις. Το TPP για να συνεχίσει θα πρέπει να χτίσει μια σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης με τους αναγνώστες του και κανένα τρικ μάρκετινγκ δεν μπορεί να βρίσκεται ανάμεσά μας.

Όταν ανακοινώθηκε ότι τα χρήματα είχαν βρεθεί ξεκίνησε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ThePressProject. Μπορείτε να βρείτε αρκετές πληροφορίες για τη συζήτηση στο παρόν αφιέρωμα. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα, ωστόσο, που μας οδήγησε στην απόφαση να ξεκινήσουμε αυτή την εκστρατεία, είναι μια υπόσχεση που δώσαμε την ημέρα της επαναλειτουργίας μας: Ποτέ πια να μην κάνουμε βήματα στο κενό.

Αλλά για να καταφέρει το TPP να συνεχίσει τη λειτουργία του σεβόμενο τούτη την υπόσχεση θα πρέπει να τηρηθεί το «συμβόλαιο» και από τους υποστηρικτές μας. Περισσότεροι από τους μισούς που συνεισέφεραν για τη διάσωσή μας κατέβαλαν ένα ποσό μεταξύ 10 και 20 ευρώ ως προκαταβολή μερικών μηνών, υποσχόμενοι ότι στο τέλος αυτής της περιόδου θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία πάγιας εντολής. Κάτι που γνωρίζαμε ότι είναι προβληματικό από την παγκόσμια εμπειρία στο fundraising. Ο κόσμος τείνει να αμελεί αυτού του είδους τις υποσχέσεις, ιδιαίτερα όταν τα ποσά είναι μικρά. Το γνωρίζαμε, αλλά από την άλλη στο ThePressProject έχουμε ανοίξει δρόμους και άλλες φορές και ελπίζουμε ότι και αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε.

Ωστόσο αυτή τη φορά υπάρχει μια δέσμευση: Να μη γίνει κανένα βήμα στο κενό. Άλλωστε, έπειτα από 7 χρόνια θεωρώ ότι έχουμε εξηγήσει το όραμά μας επαρκώς και στο αρχείο μας υπάρχουν περισσότερα από 90.000 άρθρα για να κρίνετε τι ακριβώς υπηρετούμε. Για τους παραπάνω λόγους (και για μερικούς που μπορείτε να διαβάσετε στο κείμενο «επί προσωπικού») αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτή την καμπάνια που θα διαρκέσει ένα μήνα.

Σε αυτή την περίοδο σας καλώ να επισκέπτεστε καθημερινά το αφιέρωμά μας, καθώς σκοπεύουμε να το συμπληρώνουμε καθημερινά με προτάσεις, σκέψεις και θεματικές. Στο τέλος αυτού του μήνα το ThePressProject θα έχει ακριβώς το μέγεθος που θα έχετε επιλέξει εσείς. Αν δεν γραφτούν νέα μέλη, θα είναι λίγο μικρότερο. Αν κινητοποιηθείτε, μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερο.

Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος αυτής της διαδρομής το TPP θα είναι βιώσιμο όσο ακριβώς αποφασίσατε ότι πρέπει να είναι. Και φυσικά την ημέρα μηδέν θα βρεθούμε όλοι μαζί να γιορτάσουμε το νέο μας μέσο, όσο μεγάλο ή μικρό κι αν είναι αυτό. Αλλά θα το γιορτάσουμε γνωρίζοντας ότι κάναμε αυτό που υποσχεθήκαμε και μόνο ως εκεί που «φτάνουν τα χέρια μας».

Κόντρα σε όλους αυτούς που προσπάθησαν να το σταματήσουν, θα ξεπεράσουμε όποιο εμπόδιο μας βάλουν. Σας καλώ να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας. Να επισκέπτεστε καθημερινά και ενεργά αυτό το αφιέρωμα για 30 ημέρες και να φτιάξετε το ΜΜΕ που σας εκφράζει. Και φυσικά σας ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη.

Κώστας Εφήμερος
Ιδρυτής του ThePressProject


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις