Τα ΜΑΤ μπήκαν στην οδό Αλκιβιάδου 9, στο κτίριο του Δρακοπούλειου αιμοδοτικού κέντρου, το οποίο κατελήφθη τον Φεβρουάριο και στο οποίο οι Αρχές εντόπισαν 130 μετανάστες, οι οποίοι θα μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας στην Αττική.

Τα ΜΑΤ μπήκαν επίσης και σε ένα άλλο κτίριο, στη βίλα Ζωγράφου, που βρίσκεται μέσα στο Κτήμα Ζωγράφου. Το συγκεκριμένο κτίριο είχε καταληφθεί το 2011. Επτά άτομα προσήχθησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Κάλεσμα για συγκέντρωση στην πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου και για πορεία στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας έχει απευθύνει η συνέλευση της Βίλας Ζωγράφου.

Στη διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής μεταφέρθηκαν 127 Σύριοι πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από την κατάληψη της οδού Αλκιβιάδου στην Αθήνα, ενώ επτά άτομα προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ από τη Βίλα Ζωγράφου, μετά την αιφνιδιαστική επιχείρηση που έγινε το πρωί από την Αστυνομία, για την εκκένωση των δύο καταλήψεων.

Οι Σύριοι πρόσφυγες θα παραμείνουν προσωρινά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, μέχρι να μεταφερθούν σε δομές προσφύγων.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, η επιχείρηση της ΕΛΑΣ έγινε με εισαγγελική παραγγελία κατόπιν εγκλήσεων των ιδιοκτητών των υπό κατάληψη κτιρίων.

Συγκεκριμένα, για τη Βίλα Ζωγράφου είχε υποβληθεί έγκληση από το δήμο Ζωγράφου, στον οποίο ανήκει το κτίριο, επειδή, όπως λέει, θέλει να το κάνει ωδείο, ενώ το κτίριο της οδού Αλκιβιάδου ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και προορίζεται για τη στέγαση των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων.

Η Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ πραγματοποιούνται συσκέψεις προκειμένου να γίνεται εκτίμηση της κατάστασης και για τη λήψη μέτρων.

Τόσκας: Απολύτως δικαιολογημένες και οι δύο επιχειρήσεις

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm», ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ερωτηθείς για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις της αστυνομίας σε υπό κατάληψη κτήρια, απάντησε: «Το πρώτο κτίριο στου Ζωγράφου, ανήκει στον δήμο Αθηναίων και το ήθελε για να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικός χώρος. Οι καταληψίες, περίπου 5-6 άτομα, βρίσκονταν μέσα αρκετό καιρό. Το δεύτερο κτίριο ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και θέλει να το χρησιμοποιήσει για ασυνόδευτα παιδιά. Μέσα στο κτίριο βρίσκονταν πρόσφυγες, οι οποίοι έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να είναι σε οργανωμένους χώρους. Όπως καταλαβαίνετε και οι δύο επιχειρήσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες».