Όπως μεταδίδουν οι Time, με το 99% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, το ακροδεξιό κόμμα Vox κατάφερε να κερδίσει 12 από τις 109 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας στην Ισπανία. Είναι η πρώτη φορά που ακροδεξιό κόμμα εκλέγεται σε τοπικό κοινοβούλιο, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ισπανία και τον θάνατο του Φρανθίσκο Φράνκο το 1975.

Αν και το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατάφερε να αναδειχθεί πρώτο κόμμα, κέρδισε μόλις 33 έδρες από τις 47 του 2015, ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) πήρε 20,8% και 26 έδρες, οι Ciudadanos (Πολίτες) 28,3% και 21 έδρες και  η Αριστερή συμμαχία (Adelante Andalusia – Εμπρός Ανδαλουσία) συγκέντρωσε 16,2% και κέρδισε 17 έδρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν, συνεχάρη τους ομοϊδεάτες της για το αποτέλεσμα. «Θερμά συγχαρητήρια στους φίλους μου του Vox, που κατάφεραν να αποσπάσουν ένα ποσοστό πολύ ελπιδοφόρο για ένα τόσο νέο και δυναμικό κίνημα».

Το Vox ιδρύθηκε το 2014 και από τη πρώτη στιγμή έθεσε στην κορυφή της ατζέντας του την αντιμεταναστευτική ρητορική, ενώ στην προεκλογική περίοδο κινήθηκε με το σύνθημα «Κάντε την Ισπανία σπουδαία ξανά» (σύνθημα εμπνευσμένο από την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ και το «Κάντε την Αμερική σπουδαία ξανά»). Ο ηγέτης του, Σαντιάγκο Μπασκάλ, θεωρεί ότι το κόμμα τους ήρθε για να μείνει, καθώς «ταυτίζεται με όσα σκέφτονται εκατομμύρια Ισπανοί». Ο υποψήφιος του κόμματος στην Ανδαλουσία, Φρανσίσκο Σεράνο, υποστήριξε πως «είμαστε αυτοί που θα φέρουν την αλλαγή και την πρόοδο».

Το Λαϊκό Κόμμα πλέον σκέφτεται τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού με τους Ciudadanos και τους ακροδεξιούς, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχία και με την Αριστερή συμμαχία και με τους Ciudadanos  για τον απαιτούμενο αριθμό εδρών. Ο Ιγκλέσιας των Podemos (στήριξαν τον σχηματισμό της Αριστεράς) τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι ένα αντιφασιστικό μέτωπο, ενώ οι Σοσιαλιστές κατηγορούν τους Ciudadanos  και το Λαϊκό Κόμμα για τους πανηγυρισμούς τους, παρά την είσοδο της ακροδεξιάς.

Ο χάρτης με τα τελευταία αποτελέσματα των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη: