Το φρικτό δυστύχημα συνέβη στις 03:30 (τοπική ώρα) κατά τη διάρκεια τοπικής εορτής για τον εορτασμό του νέου ινδουιστικού έτους όταν σε παρακείμενο κατάστημα πώλησης πυροτεχνημάτων άρχισαν να εκρήγνυνται τεράστιες ποσότητες πυροτεχνημάτων.

Συγκεκριμένα, ο εορτασμός που εμέλλετο να οδηγήσει στην τραγωδία είχε ξεκινήσει ακριβώς τα μεσάνυχτα και συνεχίστηκε επί δυο περίπου ώρες, όταν μια φωτοβολίδα έπεσε σε σημείο όπου ήταν αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες πυροτεχνημάτων κάτω από ένα υπόστεγο καταστήματος.

Ακολούθησε ισχυρότατη έκρηξη και αμέσως πυρκαγιά που τύλιξε τον ναό, μέρος του οποίου κατέρρευσε, ενώ κομμάτια του μπετόν άρχισαν να εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες ατόμων ανάμεσα στα πυκνά πλήθη του κόσμου που ήταν αδύνατον να διαφύγει μέσα από τα στενά δρομάκια.

Τα περισσότερα πτώματα εντοπίστηκαν απανθρακωμένα και σύμφωνα με την Αστυνομία, η ταυτοποίησή τους θα μπορέσει να γίνει μόνο μετά από τεστ DNA. Την ίδια στιγμή, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που εξακολουθούν να παραμένουν καταπλακωμένοι από τα ερείπια.

Στο σημείο της απίστευτης τραγωδίας καταφθάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi ο οποίος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για σπαραξικάρδιες εικόνες που δεν περιγράφονται με λέξεις.

Πάρα πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και εκφράζονται φόβοι πως ο τελικός αριθμός των νεκρών θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ινδίας δεν σταματούν να μεταδίδουν εικόνες με ανθρώπους γεμάτους εγκαύματα να διακομίζονται στα νοσοκομεία ακόμη και με τα χέρια.


 

Οι Τοπικές Αρχές είχαν απαγορεύσει τη χρήση πυροτεχνημάτων

Όπως ανέφερε η Επαρχιακή Διοίκηση η τοπική Αρχή είχε αρνηθεί φέτος στον ναό την άδεια για πραγματοποίηση επίδειξης πυροτεχνημάτων και θα προχωρήσει σε έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει το πώς αυτή η απαγόρευση δεν έγινε σεβαστή με αποτέλεσμα την εκατόμβη θυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή της Κεράλα είναι κυριολεκτικά σπαρμένη με ναούς οι λειτουργοί των οποίων είναι γνωστό πως κάθε χρόνο περιφρονούν τις σχετικές απαγορεύσεις και όχι μόνο προβαίνουν σε ευρύτατη χρήση βεγγαλικών αλλά και ανταγωνίζονται και μεταξύ τους για το ποιος ναός θα εκτοξεύσει τα περισσότερα.

Π.Κ.