Σύμφωνα με την καταγγελία της ΟΙΕΛΕ, «πειρατές» της εκπαίδευσης πιέζουν παρανόμως εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων τους να ενταχθούν στον «μηχανισμό στήριξης» των εργαζόμενων, λαμβάνοντας 533 ευρώ το μήνα, την ώρα που τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εισπράττουν κανονικά δίδακτρα, ενώ λαμβάνει χώρα και η εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, οι «πειρατές» επιχειρούν να γλιτώσουν την καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και να ενισχυθούν με τα μέτρα ανακούφισης επιχειρήσεων, παρότι συνεχίζουν τη λειτουργία τους.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζουν πως σε όποιες απόπειρες επιχείρησαν για να επικοινωνήσουν με το υπουργείο Παιδείας δεν είχαν αποτέλεσμα, συγκαλώντας για το μεσημέρι της Τρίτης εκτάκτως ΔΣ μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σημειώνεται πως σε εμφάνιση της υφυπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη στο OPEN, διαμήνυσε πως οι γονείς θα πρέπει να καταβάλουν κανονικά τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια, και για την περίοδο που έχει απαγορευθεί η λειτουργία τους.

«Δεν υπάρχει κάποια διαφορετική κατεύθυνση για τη μη καταβολή διδάκτρων» απάντησε η υφυπουργός σε ερώτηση για τις υποχρεώσεις των γονέων έναντι ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για την περίοδο αυτή.

Διαβάστε αναλυτικά την καταγγελία της ΟΙΕΛΕ:

Σκάνδαλο μεγατόνων αποτελεί η έμμεση «δωρεά» εκατομμυρίων ευρώ του εξαφανισμένου και άφωνου Υπουργείου Παιδείας στους «πειρατές» της εκπαίδευσης εις βάρος των δημόσιων ταμείων, των γονέων, των εργαζόμενων και των πολλών νόμιμων ιδιωτικών σχολείων.

Αν και η ένταξη εκπαιδευτικών με διοριστήριο του Υπουργείου Παιδείας (της μόνης αρχής που μπορεί με απόφασή της, μέσω των οικείων Διευθύνσεων, να αναστείλει τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών) στο μηχανισμό στήριξης της Εργάνης είναι παράνομη, οι συνεχείς προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε με την πολιτική ηγεσία για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη στάθηκε αδύνατη. Η μόνη παρέμβαση της Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζαχαράκη ήταν να καλέσει γονείς να πληρώσουν δίδακτρα, χωρίς φυσικά να γίνει αντίστοιχη μνεία για τους μισθούς μας. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε σημαντικό, πλέον, αριθμό εκπαιδευτηρίων πιέζονται να ενταχθούν στον περίφημο «μηχανισμό στήριξης» των εργαζόμενων (800 ευρώ ή 533 ευρώ το μήνα). Πέρα από παράνομο, αυτό που συμβαίνει είναι και ανήθικο, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα αυτών των σχολείων οι συνάδελφοι εργάζονται κανονικά εξ αποστάσεως. Επομένως, οι συγκεκριμένοι «πειρατές» ιδιοκτήτες:

  • Εισπράττουν κανονικά δίδακτρα (σε πολλά σχολεία τα δίδακτρα της χρονιάς έχουν ήδη προπληρωθεί), διαφημίζοντας μάλιστα την εξ αποστάσεως διδασκαλία
  • Γλιτώνουν την καταβολή μισθών
  • Αποφεύγουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών
  • Ενισχύονται με τα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων

Πάρτι, λοιπόν, εις βάρος των κορόιδων. Των γονέων, των εργαζόμενων και των δημόσιων ταμείων που «ξαλαφρώνουν» για να χαρίσουν ζεστό χρήμα σε κάποιους επιτήδειους. Κορόιδα πιάνονται και τα πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που πλήρωσαν κανονικά τους εκπαιδευτικούς τηρώντας τη νομοθεσία.

Η τελευταία προσπάθεια της ΟΙΕΛΕ για επικοινωνία με την Υπουργό και την Υφυπουργό Παιδείας έγινε σήμερα μέσω επιστολών και απόπειρας τηλεφωνικής επικοινωνίας. Δεν υπήρξε καμιά απάντηση. Πλέον, η μετατροπή της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε ένα ατελείωτο νομικό πεδίο μάχης με πλήρη διατάραξη της εκπαιδευτικής ειρήνης είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη.

Η ΟΙΕΛΕ συγκαλεί εκτάκτως αύριο ΔΣ στις 3 μμ μέσω τηλεδιάσκεψης για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με νομικούς και εργατολόγους εξετάζονται οι νομικές ενέργειες της Ομοσπονδίας για την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

ΚΚΕ: Θα παρέμβει η κυβέρνηση;

Ερώτηση για τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων κατέθεσαν στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Δελής Γιάννης και Κατσώτης Χρήστος.

Όπως αναφέρουν:

«Στο πλαίσιο των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας του COVID-19 για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που αναστέλλεται υποχρεωτικά η λειτουργία τους, προκύπτουν ζητήματα όσο αφορά τους εκπαιδευτικούς σε ιδιωτικά σχολεία. Συγκεκριμένα:

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός,

1. Με δεδομένη την υπαγωγή από τους εργοδότες τους εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία σε καθεστώς αναστολής εργασίας, παραβιάζεται η διάταξη του νόμου 682/77 περί ίσης, τουλάχιστον, αμοιβής ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτικών. Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί σε ρητή ρύθμιση για την εξαίρεση των εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία από την αναστολή της σύμβασης εργασίας τους;

2. Σε ένα, τουλάχιστον, ιδιωτικό σχολείο γίνεται προσπάθεια να θεμελιωθεί νομικά η υπαγωγή των εκπαιδευτικών σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και παράλληλα να προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο εξ αποστάσεως με κάλυψη του ποσού που υπολείπεται του μισθού τους από τον εργοδότη. Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για να αποσαφηνιστεί το παράνομο της ενέργειας αυτής;»