Περισσότεροι από 1.500 μαθητές υπολογίζεται ότι συμμετείχαν στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο σήμερα το πρωί ενάντια στην καύση των σκουπιδιών. Δίπλα στους μαθητές βρέθηκαν και άλλοι νέοι της πόλης, οι γονείς, η ΕΛΜΕ και πολλοί καθηγητές.

Όπως αναφέρει το e-thessalia.gr μαθητές άνοιξαν καπνογόνα και εκπρόσωποι του Συντονιστικού οργάνου ζήτησαν να σταματήσουν, καθώς υπήρχαν παιδιά με άσθμα και θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα. «Καρκίνος στον αέρα, καρκίνος στο νερό και σκέφτεστε λαμπάκια που γράφουν Μονακό», φώναξαν οι συμμετέχοντες.

e-thessalia.gr

Το μέλος του 15μελούς του Μουσικού Σχολείου Κυβέλη Φωτεινάκη δήλωσε, μεταξύ άλλων, για τη σημερινή μεγάλη κινητοποίηση των μαθητών: «Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε γι’ αυτό το θέμα που διαπραγματεύεται ανθρώπινες ζωής και προτείνουμε εγκατάσταση φίλτρων, να σταματήσουν τα εργοστάσια να καίνε σκουπίδια που εκκρίνουν ουσίες ακατάλληλες για εισπνοή και να περιοριστεί η ιδιωτική χρήση αυτοκινήτων».

e-thessalia.gr

Φτάνοντας στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων οι μαθητές επέδωσαν ψήφισμα στο οποίο αναφέρουν:

«Σήμερα Πέμπτη, εμείς οι μαθητές του Βόλου, αποφασίσαμε να αγωνιστούμε για ένα θέμα το περιβάλλον και την πόλη μας αλλά και το ίδιο μας το μέλλον. Αυτή τη στιγμή σε ελάχιστη απόσταση από την πόλη του Βόλου, το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ καίει σκουπίδια, πλαστικά, srf – rdf και πετ κοκ, ρυπαίνοντας όχι μόνο την ατμόσφαιρα αλλά υποθηκεύοντας και το ίδιο μας το μέλλον. Οι αέριοι ρύποι όπως οι διοξίνες και τα φουράνια καθώς και τα βαρέα μέταλλα και ό,τι άλλο εκλύεται από την καύση των σκουπιδιών δεν επιδρούν επιζήμια μόνο στο περιβάλλον αλλά και για την ίδια μας την υγεία. Άλλωστε η αύξηση των ποσοστών καρκινοπαθών και πασχόντων από αναπνευστικά προβλήματα ενδεχομένως να μπορούν να το επιβεβαιώσουν.  Βέβαια, όπως και άλλες βιομηχανίες στη γύρω περιοχή, το κυκλοφοριακό οι κεντρικές θερμάνσεις τα τζάκια, το λιμάνι κ.ά. είναι επίσης σημαντικές πηγές ρύπανσης της ατμόσφαιρας.  Παρόλα αυτά η καύση εκατοντάδων χιλιάδων σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη κρίσιμη κατάσταση.

Απαιτούμε Λοιπόν από την κυβέρνηση, τον Υπουργό περιβάλλοντος, τον Δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Μαγνησίας να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών και από την ΑΓΕΤ, να μη δημιουργηθεί εργοστάσιο srf από τον Δήμο Βόλου, να εφαρμοστεί δημόσιο σύστημα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των απορριμμάτων, να εγκατασταθεί άμεσα δίκτυο μόνιμης μέτρησης της αέριας ρύπανσης και να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στο έδαφος το νερό, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.  Η κατάσταση είναι επείγουσα και αν δεν δράσουμε αναλόγως, θα βρεθούμε σε λίγα χρόνια αντιμέτωποι με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.  Ήρθε η ώρα ,εμείς οι μαθητές, να αγωνιστούμε για το δικό μας μέλλον και θα το κάνουμε μέχρι να κερδίσουμε το μέλλον που ονειρευόμαστε».