Στη χθεσινοβραδινή ομιλία του ο Σαμαράς έθεσε το δίλημμα: «ή Πρόεδρος ή πρόωρες εκλογές που δεν τις θέλει ούτε η κοινωνία ούτε οι αγορές μέσα κι έξω από τη χώρα».
 
Mε το δίλημμα αυτό, αναφέρει το capital.gr, θέλησε να απορρίψει και άλλα σενάρια που κυκλοφορούν ως εναλλακτικές λύσεις.
 
Οπως: νέα προσπάθεια συμφωνίας για εκλογή Προέδρου με εκλογές το καλοκαίρι ή (πάλι…) κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα αντιμετωπισει τα παραπάνω ή αλλαγή υποψηφίου εάν ο Σταύρος Δήμας δεν ψηφισθεί από ικανοποιητικό (άνω των 170) αριθμό βουλευτών στην πρώτη ψηφοφορία της επόμενης Τετάρτης.
 
Το γεγονός δε, ότι το συνόδευσε με το καθαρά εκλογικό δίλημμα: «πολιτική-κυβερνητική σταθερότητα ή επιστροφή στην εποχή της απειλής εξόδου από το ευρώ», δείχνει ότι το επιτελείο του Μαξίμου βάζει στο φουλ την προεκλογική μηχανή – δια παν ενδεχόμενο που θεωρείται όλο και πιο πιθανό.

Τα σενάρια αυτά επιμένουν ότι μεταξύ της 23ης και 29ης Δεκεμβρίου μπορεί να τεθεί ενώπιoν της Ολομέλειας της Βουλής μια νέα υποψηφιότητα, αυτή τη φορά κεντροαριστερή, ενδεχομένως και εκτός πολιτικής, η οποία θα στοχεύει στη δεξαμενή των 10 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ.

Το σίγουρο είναι ότι στο Μαξίμου μετρούν και ξαναμετρούν δήλωση- δήλωση «τα κουκιά» και αυτή τη στιγμή θεωρούν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν 170 με 172 βουλευτές. Αναζητούν λοιπόν τους υπόλοιπους 8 με 10 και εδώ μπαίνουν στο κάδρο οι 10 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Ωστόσο, η προοπτική να μην συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι φέρνει σενάρια εναλλακτικών κινήσεων για συναινετικές λύσεις. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ ένα από αυτά είναι μια συμφωνία κορυφής μεταξύ Σαμαρά-Τσίπρα για εκλογή προέδρου και εθνικές εκλογές μέσα στο 2015, πρόταση την οποία έχουν υποβάλει και στελέχη της ΝΔ. Συμφωνία Μαξίμου-Κουμουνδούρου προϋποθέτει και το σενάριο κυβέρνησης ειδικού σκοπού με αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ακόμα και στη θέση του πρωθυπουργού. 

Το πρόσωπο του κ. Δήμα δεν δείχνει να έχει… απήχηση στους προερχόμενους από την Κεντροαριστερά βουλευτές, οπότε, υποστηρίζεται, θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα άλλο, με μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής.
 
Σε αυτό το σενάριο, γράφει το Euro2day.gr, το πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο είναι αυτό του Φώτη Κουβέλη, τον οποίο -τουλάχιστον θεωρητικά- θα ψηφίσουν, εκτός των υπολοίπων, και οι δέκα βουλευτές του κόμματός του. Ο ίδιος επιμένει στην άρνηση του κόμματός του να ψηφίσει Πρόεδρο, ωστόσο υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών και για λόγους «εθνικής ανάγκης», όλα μπορούν να συμβούν, λένε ορισμένοι. Το εν λόγω σενάριο δεν εξαντλείται στην επιλογή προσώπου. Συσχετίζεται με πιθανή απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει χρονοδιάγραμμα εκλογών κάποια στιγμή στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 -πιθανότατα το φθινόπωρο- σε μια ύστατη προσπάθεια αποφυγής μιας «μεγάλης περιπέτειας» σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.
 
Από τη λίστα των «ναι» και «ίσως» αφαιρούνται ανεξάρτητοι βουλευτές – όπως η Κατερίνα Μάρκου (πρώην ΔΗΜΑΡ) ή ο Βασίλης Οικονόμου (επίσης πρώην ΔΗΜΑΡ), οι οποίοι επικαλούνται το κομματικό πρόσφημο του Σταύρου Δήμα.
 
-Στο παρασκήνιο φούντωσαν οι συζητήσεις για αλλαγή υποψηφίου «μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας», χάριν ενός …«κεντροαριστερόστροφου» προσώπου που θα μπορούσε να έλξει τους (περισσότερους, αν όχι όλους) βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και τους ανεξάρτητους της ιδίας «απόχρωσης.
 
Οι χθεσινές αποφάσεις ωστόσο του κόμματος του Φώτη Κουβέλη (όπως και του κόμματος του Πάνου Καμμένου) για «όχι σε εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή» με επισήμανση από τη ΔΗΜΑΡ ότι το «όχι» θα ισχύσει και στις τρεις ψηφοφορίες (άρα δεν τίθεται θέμα εναλλακτικής υποψηφιότητας του κ.Κουβέλη…) δεν αφήνει πολλά περιθώρια συντεταγμένης μετατόπισης στο «ναι».

Από την άλλη, εξίσου, αν όχι περισσότερο, ευάλωτη σε έναν καταιγισμό νέων δεδομένων, πραγματικών ή μη, μπορεί να αποδεριχθεί και μερίδα της Κ.Ο. των ΑΝΕΛΛ.

Υπάρχουν επίσης βουλευτές που ακόμα διαπραγματεύονται με ποιο στρατόπεδο θα συνταχθούν, με κύριο επίδικο την κοινοβουλευτική τους τύχη το επόμενο διάστημα.

Και τέλος, ας μην απορρίψουμε και την πιθανότητα εκπλήξεων από τα -πολύ πολύ- δεξιά του κοινοβουλίου.