Υπενθυμίζεται πως η δημοσιογράφος Ανθή Παζιάνου δέχθηκε προ λίγων εβδομάδων την επίθεση από ακροδεξιά στοιχεία της Λέσβου, για τη δημοσίευμα ρεπορτάζ που κατέγραφε την επίθεση σε ένα 9χρονο κορίτσι επειδή φορούσε μαντήλι. Μάλιστα, για την εν λόγω επίθεση, και άλλες που έχουν σημειωθεί κατά δημοσιογράφων στο νησί της Λέσβου, με αφορμή καταγγελίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, έδωσε εντολή σε όλες τις εισαγγελίες της χώρας να ελέγχουν άμεσα κάθε περιστατικό βίας σε βάρος δημοσιογράφων με ρατσιστικά κίνητρα.

Σημειώνεται επίσης, πως στην ιστοσελίδα του γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Th. Jagland, είναι αναρτημένη η αναφορά της επίθεσης στο πρόσωπο της από «ομάδες ακροδεξιών». «Η Ανθή Παζιάνου παρενοχλήθηκε από ομάδες ακραίων δεξιών» αναφέρεται συγκεκριμένα, ενώ υπογραμμίζεται πως βρέθηκε στο στόχαστρο σεξιστικής και συκοφαντικής επίθεσης του επικεφαλής της ακροδεξιάς κίνησης, Γιώργου Χατζηκλειδαρα. Παράλληλα, η αναφορά τονίζει πως η δημοσιογράφος προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά συγκεκριμένων προσώπων, με δύο εξ αυτών να συλλαμβάνονται και να κρατούνται από τις αρχές.

«Δεν θα διανοούμουν ποτέ ότι θα πρέπει να σκεφτώ τους ακροδεξιούς για το αν θα κάνω ένα ρεπορτάζ» είχε δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ThePressProject.

Σήμερα, η εφημερίδα «Εμπρός», προχωρά στην εκδικητική απόλυση της δημοσιογράφου, η οποία κάλυπτε την πλειοψηφία των θεμάτων της εφημερίδας (εκπαίδευση, υγεία, κοινωνικό, πολιτισμός, ελεύθερο ρεπορτάζ και προσφυγικό), αποφασίζοντας να «καλύψει» την εργασία της δημοσιογράφου από έναν γραφίστα, μετατρέποντας το φύλλο της εφημερίδας σε ημερήσιο.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ για την εκδικητική απόλυση της δημοσιογράφου:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων διαμαρτύρεται έντονα για την εκδικητική απόλυση της συναδέλφου Ανθής Παζιάνου από την Εφημερίδα Λέσβου «Εμπρός» και ζητεί ανάκληση της απόλυσης, την επάνοδο της συναδέλφου στην εργασία της και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων της. Η συνάδελφος ενημερώθηκε με εξώδικο για την απόλυσή της και ενώ βρίσκονταν με συνάδελφό της σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα άνω των επτά μηνών, καθώς και επιδόματα αδείας.

Από το 2010 οι δημοσιογράφοι του «Εμπρός» «έβαζαν πλάτη» για την ημερήσια έκδοση του φύλλου, το site και τα ένθετα της εκδότριας εταιρείας «Επικοινωνίας Αιγαίου», χωρίς να πληρώνονται στην ώρα τους, ουσιαστικά «δανειοδοτώντας» τη συνέχιση της λειτουργίας της, μιας και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των δεδουλευμένων έγιναν πολύμηνες.

Σε κάθε συνάντηση των συναδέλφων με τη διοίκηση, το «αφήγημα» ήταν ότι επιφανείς επιχειρηματίες της Λέσβου- μέτοχοι της εταιρείας δεν επιθυμούν να «ρίξουν άλλα λεφτά».

O εργασιακός εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΠΗΝ στο Βόρειο Αιγαίο, Νίκος Μανάβης μετά 14 χρόνια αδιάλειπτης εργασίας στο «Εμπρός» απολύθηκε τον Αύγουστο του 2017 κι ως σήμερα η εταιρεία δεν του έχει καταβάλει μεγάλο μέρος από τα δεδουλευμένα του.

Οι δύο εναπομείναντες- παλαιότεροι δημοσιογράφοι προχώρησαν δύο φορές σε επίσχεση εργασίας μέσα στο 2018 και η εταιρεία αντί να διευθετήσει τις οφειλές της σε πνεύμα συνεννόησης, προχώρησε στην εκδικητική απόλυση του ενός, εν προκειμένω της συναδέλφου Α. Παζιάνου στις 22 Οκτωβρίου 2018, χωρίς να έχει καταβάλει αποζημίωση, σύνολο δεδουλευμένων και σχετικές οφειλές- επιδόματα, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Στη συνέχεια προχώρησε σε μετατροπή του ημερήσιου φύλλου της σε εβδομαδιαίο, έχοντας απολύσει μόνο τη συνάδελφο, η οποία εκτός του ότι είναι η μοναδική μητέρα ανήλικου τέκνου στην επιχείρηση, κάλυπτε την πλειοψηφία των θεμάτων της ειδησεογραφίας (εκπαίδευση, υγεία, κοινωνικό, πολιτισμός, ελεύθερο ρεπορτάζ και προσφυγικό).

Η «Επικοινωνία Αιγαίου» προτίμησε να δώσει σε ΜΗ συντάκτη της, δημοσιογραφική δουλειά για να καλύψει το κενό της Α. Παζιάνου, παρά να κρατήσει την ίδια, η οποία από την πρόσληψή της το 2014 ετύγχανε να είναι και από τους χαμηλόμισθους της επιχείρησης.

Από την άλλη η στροφή της ενημερωτικής δραστηριότητας της εταιρείας στη λειτουργία της ενημερωτικής της ιστοσελίδας σε 24ωρη βάση, δε μαρτυρά μείωση, αλλά αντιθέτως αύξηση δημοσιογραφικών υποχρεώσεων και σε κάθε περίπτωση απαιτεί απασχόληση ίσων, αν όχι περισσότερων, συντακτών σε σχέση με πριν. Ο ίδιος ο διευθυντής, σε άρθρο του το Σάββατο 27 Οκτωβρίου αναφέρει: «Οι πιστοί αναγνώστες του ΕΜΠΡΟΣ θα έχουν στα χέρια τους αφενός μια συνεχή ροή πληροφόρησης σε θέματα επικαιρότητας, με ήχο και εικόνα μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης» και «Η ιστοσελίδα θα είναι καθημερινά κοντά σας με επικαιρότητα, ήχο και εικόνα».

Δεν θεωρούμε επίσης τυχαίο το γεγονός ότι η απόλυση της συναδέλφου έγινε ενάμιση μήνα μετά τη στοχοποίηση δημοσιογράφων της Λέσβου από ακραίους κύκλους, υπόθεση που με την συνδρομή της ΕΣΗΕΠΗΝ διερευνάται από τον Άρειο Πάγο.