Η Δρέσδη θεωρείται και η πατρίδα του κινήματος Pegida (Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης), που σήμερα, ανήμερα της γερμανικής εθνικής επετείου, διοργανώνουν διαδήλωση, ενώ πάνω από 2000 αστυνομικοί θα περιφρουρούν τις εκδηλώσεις.

Τη νύχτα, πυρπολήθηκαν στη Δρέσδη δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας, ενώ υποστηρικτές της οργάνωσης Pegida, («Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης»), προπηλάκισαν το Σάββατο -με συνθήματα όπως «εξαφανίσου από δω»- τον «προδότη του λαού», όπως τον αποκαλούν – δήμαρχο της Δρέσδης Ντιρκ Χίλμπερτ (FDP), επειδή προσκάλεσε στο δημαρχείο εκπροσώπους της ισλαμικής κοινότητας για να τους ευχηθεί για το νέο ισλαμικό έτος.

Μπροστά από το δημαρχείο της πόλης, αρκετοί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά της κάλυψης του προσώπου των μουσουλμάνων γυναικών. Τα πανό έγραφαν «Το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία». Οταν ένα διαδηλωτής απομακρύνθηκε από την αστυνομία επιτέθηκε φραστικά στον δήμαρχο, o οποίος είχε καλέσει και τον ιμάμη του τζαμιού της Δρέσδης κατά του οποίου έγινε βομβιστική επίθεση την περασμένη Δευτέρα.

Ο φιλελεύθερος δήμαρχος της πόλης, Χίλμπερτ εξέφρασε την ευχή στους προσκεκλημένους του «να βρεθούν οι δράστες και να τιμωρηθούν δίκαια», όπως γράφει στην ηλεκτρονική της σελίδα η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Εκχαρντ, η κατάσταση στην πόλη είναι αλλόκοτη, καθώς παίρνει τον χαρακτήρα, μιας ακροδεξιάς διαδήλωσης του Pegida. Από την μια μεριά «πρόκειται για μια πολύχρωμη λαϊκή γιορτή, στην οποία ολόκληρη η Γερμανία θα γιορτάζει την ποικιλομορφία της και από την άλλη θα βρίσκεται μια ομάδα κακοδιάθετων ψευτοπατριωτών», ανέφερε στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ο σοσιαλδημοκράτης ομόλογός της, Τόμας Οπερμαν κάλεσε από την πλευρά του τους πολίτες σε αντιδιαδήλωση. «Ακριβώς την ημέρα της γερμανικής ενοποίησης θα πρέπει να πούμε ένα ξεκάθαρο στόπ στα συνθήματα μίσους και φανατισμού. Προσβάλλουν όχι μόνο τους εκπροσώπους της πολιτείας, προσβάλλουν την ίδια τη Γερμανία», είπε ο Οπερμαν στην κυριακάτικη Bild.

Ο Γενικός Γραμματέας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ επέκρινε στην ίδια εφημερίδα και την αντιδιαδήλωση της αριστερής συμμαχίας “Αλληλλεγύη χωρίς σύνορα”. Το κόμμα του, όπως είπε, «δεν θα επιτρέψει να γίνει η ημέρα της γερμανικής ενοποίησης «από τους αριστερούς και δεξιούς διαδηλωτές, μέρα γερμανικής διχόνοιας».

Η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας Μανουέλα Σβέσιγκ, από πλευράς του, κατηγόρησε τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό της Σαξονίας Στάνισαβ Τίλιχ ότι είναι συνυπεύθυνος για την κατάσταση.

«To πρόβλημα του ακροδεξιού εξτρεμισμού είναι γνωστό σε αυτόν και το κόμμα του εδώ και χρόνια και αγνοήθηκε», δήλωσε στο δημοσιογραφικό συγκρότημα Funke.

Πολιτικοί τους χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU), μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου της Σαξονίας, Ματίας Ρόσλερ, ο αντιπρόεδρος της Μπούντεγκ, Γιοχάνες Ζινγκχάμερ (αμφότεροι του CSU),  o Γενικός Γραμματέας του CDU Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσερ, ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Βαυαρίας Ράινχολντ Μπόκλετ (CSU), παρακολουθούν ανήσυχοι τον αυξανόμενο ανταγωνισμό του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο σε τελευταία δημοσκόπηση, συγκεντρώνει εθνικά διψήφιο ποσοστό (16%).

Θέλοντας να ενισχύουν το συντηρητικό προφίλ της παράταξής τους και να επαναφέρουν τους ψηφοφόρους τους, δημοσίευσαν ένα κείμενο προς συζήτηση όπου γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για «την πατρίδα και τον πατριωτισμό ως πηγή δύναμης για τους ανθρώπους».

Κριτική στο περιεχόμενο του κειμένου αυτού  άσκησε ο πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) της Σαξωνίας Ρίκο Γκέμπχαρντ.

«H υπερηφάνεια για το έθνος, είναι μια στρατηγική η οποία οδήγησε πολλές φορές τη Γερμανία στην καταστροφή. Θα πρέπει να κρατηθούμε μακριά από αυτά. Οι ανασφαλείς πολίτες χρειάζονται περισσότερο ένα ξεκάθαρο μήνυμα για παροχή κοινωνικής ασφάλειας για όλους»