Με την αφή μιας φλόγας, η οποία θα διασχίσει τη χώρα προτού επιστρέψει στην πρωτεύουσα Κιγκάλι σε τρεις μήνες, αρχίζουν την Τρίτη οι εκδηλώσεις μνήμης στη Ρουάντα για τα θύματα της γενοκτονίας του 1994
Στη συνέχεια η φλόγα θα περάσει από διάφορες τοποθεσίες και χωριά της μικρής χώρας της κεντρικής Αφρικής, προτού αρχίσει επισήμως η περίοδος εθνικού πένθους στις 7 Απριλίου.
«Την φλόγα θα μεταφέρουν νεαροί άνδρες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρέντι Μουτάνγκουχα, αξιωματούχος του ιδρύματος Aegis, το οποίο διαχειρίζεται το μνημείο του Γκισόζι και βρίσκεται μεταξύ των διοργανωτών της εκδήλωσης.
Εκατοντάδες χιλιάδες θύματα
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 800.000 άνθρωποι, κυρίως μέλη της κοινότητας των Τούτσι, έχασαν τη ζωή τους στη γενοκτονία που διέπραξαν εξτρεμιστές Χούτου μέσα σε τρεις μήνες, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 1994.
Οι περισσότεροι από τους υπαίτους της σφαγής δικάστηκαν από διεθνές ποινικό δικαστήριο στην Αρούσα της Τανζανίας.
Επίσης άλλα δύο εκατομμύρια άνθρωποι, απλοί πολίτες της Ρουάντας, παρουσιάστηκαν ενώπιον λαϊκών δικαστηρίων, των λεγόμενων γκατσάτσα, για τον ρόλο που φέρεται ότι διαδραμάτισαν στη γενοκτονία. Τα δικαστήρια απεφάνθησαν σχετικά με την ενοχή του 65% εξ όσων παρουσιάστηκαν ενώπιόν τους.
Περίοδος εθνικού πένθους
Κάθε χρόνο, η Ρουάντα και οι περίπου 12 εκατομμύρια κάτοικοί της τηρούν μια περίοδο εθνικού πένθους από τις 7 Απριλίου, την ημέρα κατά την οποία ξέσπασε η γενοκτονία.
Η κρατική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες από τις σφαγές, ενώ οι πολίτες ντύνονται στα μοβ, που είναι το χρώμα του πένθους, και οι επιζώντες καθαρίζουν και ενταφιάζουν εκ νέου τα οστά θυμάτων. Κατά την περίοδο αυτή γίνονται επίσης αγρυπνίες.
Για την εικοστή επέτειο από τη γενοκτονία, έχουν διοργανωθεί συζητήσεις όσον αφορά την εθνική ταυτότητα της Ρουάντας και την πρόοδο που έχει επιτελέσει η χώρα από τότε που τελείωσε η γενοκτονία, η οποία κατέστρεψε τον κοινωνικό ιστό.
Με στόχο την ενίσχυση μιας χώρας που εξακολουθεί να είναι πληγωμένη, η κυβέρνηση συνεχίζει να απαγορεύει στους πολίτες να δηλώνουν ότι είναι Χούτου ή Τούτσι.
Πλάνη η συμφιλίωση
Σε οικονομικό επίπεδο, η Ρουάντα ανέκαμψε μετά τον τερματισμό της γενοκτονίας από το πρώην ανταρτικό Πατριωτικό Μέτωπο της Ρουάντας (FPR) του Πολ Καγκάμε, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην εξουσία.
Η χώρα, η οποία επαινείται για τα θετικά αποτελέσματα του αγώνα της κατά της φτώχειας, παρουσιάζει ποσοστά ανάπτυξης άνω του 6%.
Ωστόσο, οι επικριτές της εξουσίας την κατηγορούν συχνά ότι καταπνίγει οποιαδήποτε αντιπολίτευση και ότι επιδίδεται σε πολλές καταχρήσεις. Ειδικοί καταγγέλλουν επίσης ότι η συμφιλίωση εξακολουθεί να αποτελεί πλάνη.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Αγώνα κατά της Γενοκτονίας, οι εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί φέτος θα έχουν ως στόχο δικαίως την προώθηση των προσπαθειών για την εθνική συμφιλίωση.
Μεταξύ των εκδηλώσεων που προβλέπεται να διεξαχθούν, περιλαμβάνεται διάσκεψη με πανεπιστημιακούς που είναι ειδικοί για το θέμα του Ολοκαυτώματος και τη γενοκτονία της Ρουάντας, ενώ θα ανακαινιστούν επίσης τα μνημεία σε όλη την χώρα.
«Είκοσι χρόνια μετά τη γενοκτονία, πρόκειται για σημαντική καμπή» στην ιστορία, δήλωσε ο Ζαν ντε Ντιε Μουκίο, αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα κατά της Γενοκτονίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις αρχές της εβδομάδας.