Η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι οι «κατοικίες» (πρόκειται κυριως γιά λυώμενα σπίτια και τροχόσπιτα) στον οικισμό Μιγκρόν θα «μεταφερθούν» πριν την 11η Σεπτεμβρίου, αντί της 21ης Αυγούστου που είχε αρχικά οριστεί, ενώ απέρριψε τις εφέσεις των 17 οικογενειών που υποστηρίζουν ότι αγόρασαν τη γη από Παλαιστίνιους ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες.
 
Η εκκένωση του οικισμού καθυστέρησε για τρεις τουλάχιστον μήνες ώστε να εξετασθούν όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα που προσκόμισαν οι έποικοι. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες Ισραηλινοί έποικοι από το Mιγκρόν προκάλεσαν φθορές σε παρακείμενα παλαιστινιακά σπίτια, θεωρώντας πως γιά την έξωσή τους φταίνε οι Αραβες γείτονές τους.
 
Το Μιγκρόν είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος εποικισμός της Δυτικής Όχθης και η καταστροφή του αποφασίστηκε περί τα τέλη Μαρτίου. Το ισραηλινό κίνημα κατά του εποικισμού «Peace Now» εξέφρασε την ικανοποίησή του με την απόφαση του δικαστηρίου, κάνοντας λόγο για «νίκη του κράτους δικαίου». Την άποψη αυτή ωστόσο δε συμμερίζονται και οι έποικοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι «η σημερινή είναι μια μαύρη ημέρα για το Ισραήλ», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει αυτόν τον κτηνώδη βιασμό» και τους δικαστές ότι «δεν έτειναν ευήκοα ώτα στα επιχειρήματα μας».
 
Η διεθνής κοινότητα χαρακτηριζει παράνομους όλους τους οικισμούς που έχουν χτιστεί στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ. Την ίδια γραμμή ακολουθεί επισήμως και το Ισραήλ όσον αφορά τους οικισμούς που χτίζονται χωρίς έγκριση της κυβέρνησης, και συχνά στέλνει προσωπικό ασφαλείας για την κατεδάφισή τους.
 
Το ζήτημα της εξάπλωσης των Ισραηλινών εποίκων στα κατεχόμενα είναι βασικό σημείο τριβής και στις σχέσεις του Τελ Αβίβ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και την Ουάσιγκτον -ιδίως την τελευταία διετία, όπου η κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα έχει εκφράσει επανηλειμμένα την δυσαρέσκεια της για την «αδράνεια» που επιδεικνύει η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
 
Η πλειονότητα των «αυθαίρετων» οικισμών αποτελείται από τροχόσπιτα και λυώμενα σπίτια -σε αντίθεση με τους «νόμιμους», που συχνά είναι και οχυρωμένοι πίσω από τσιμεντένια τείχη και φυλάκια. Πάνω από 340.000 Ισραηλινοί ζουν σε εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και γύρω στις 200.000 στην ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία προσαρτήθηκε από το Ισραήλ μετά τον Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο του 1967.