Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ξεκίνησαν να εγκαταλείπουν τον καταυλισμό στις Καστανιές οι περίπου 1.500 αιτούντες άσυλο που διέμεναν εκεί για εβδομάδες, με την ελπίδα να μπορέσουν να περάσουν στις χώρες προορισμού τους στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν στο πρακτορείο αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης, οι αιτούντες άσυλο επιβιβάστηκαν σε πούλμαν ώστε να μεταφερθούν στο εσωτερικό της Τουρκίας, έχοντας εγκαταλείψει τον καταυλισμό.

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πανδημία του κορονοϊού, με τουλάχιστον 76 νεκρούς και οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν σε ασφαλείς εγκαταστάσεις ώστε να προστατευθούν οι ίδιοι και ο τουρκικός λαός από τον ιό. Σημειώνεται πως αρκετοί από τους αιτούντες άσυλο φέρεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Την είδηση για εκκένωση του καταυλισμού στις Καστανιές επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και λέγοντας πως οι αιτούντες άσυλο μεταφέρονται στο εσωτερικό της Τουρκίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα μεταβεί άμεσα και ο ίδιος στις Καστανιές.