Έκκληση για το διάλογο και την κοινή δράση της Αριστεράς: Συνέντευξη Τύπου, 6/7, ΕΣΗΕΑ.

«Είναι ιστορικό καθήκον όλων των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς, ανεξαρτήτως του ειδικού βάρους, να βρουν εκείνα τα ζητήματα –και είναι πολλά- που μπορούν να οδηγήσουν σε ενότητα δράσης, ανταποκρινόμενα στις διαθέσεις των εργαζόμενων στρωμάτων, των ανέργων και της νεολαίας για συσπείρωση δυνάμεων του κινήματος».

Είναι ένα απόσπασμα από το κείμενο συλλογής υπογραφών της «Πρωτοβουλίας για ένα ενιαίο Αριστερό μέτωπο για ανατροπή του Μνημονίου». Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη 6/7 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ παρουσιάστηκαν οι στόχοι της Πρωτοβουλίας. Ομιλητές ήταν ο Γ. Μανιάτης – πανεπιστημιακός, ο Ε. Μπιτσάκης – πανεπιστημιακός, ο Γ. Καλομοίρης – συνδικαλιστής εκπαιδευτικός, και ο Χ. Κορτζίδης – δήμαρχος Ελληνικού. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Γ. Κιμπουρόπουλος.

Οι οργανωτές της πρωτοβουλίας παρουσίασαν έκκληση την οποία υπογράφουν 75 προσωπικότητες για κοινή δράση όλων των κομμάτων και οργανώσεων του αριστερού χώρου με στόχο τη διαμόρφωση του ευρύτερου δυνατού ρεύματος ανατροπής του μνημονίου κυβέρνησης- ΔΝΤ- Ε.Ε.

Στην εισαγωγή του, ο Γ. Κιμπουρόπουλος, αυτοχαρακτηρίστηκε ως αριστερός σε απόγνωση. Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι υπάρχει μαύρη τρύπα στο πολιτικό σύστημα και δεν καλύπτεται από την Αριστερά. Οι αιτίες είναι πολλές, με κυρίαρχη τις διαφορές ανάμεσα στα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς, οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη για την κοινή οργανωμένη δράση. Σκοπός της Πρωτοβουλίας είναι να υπερβεί τις αγκυλώσεις, να δημιουργήσει ένα φόρουμ διαλόγου, ώστε να διαμορφωθεί μια σοβαρή εναλλακτική λύση. Χρειάζεται να φτιαχτεί ένας κώδικας επικοινωνίας ώστε οι προτάσεις της Αριστεράς να γίνονται κατανοητές στην κοινωνία, για να μεταδώσει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία στους εργαζόμενους και τα στρώματα που πλήττονται από το Μνημόνιο, ότι οι πολιτικές του κυβέρνησης και του ΔΝΤ δεν είναι ακατανίκητες.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Γ. Μανιάτης. Έναυσμα για τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας ήταν ότι με το πρόσχημα του χρέους έρχονται αλλαγές που αφορούν γενικά στον τρόπο ζωής των εργαζομένων, στον πολιτισμό τους, στις μορφές οργάνωσής τους. «Ο διάλογος για να διαμορφωθεί αντίσταση στην ηγεμονία του κεφαλαίου, στην εργασιακή ανασφάλεια που απαξιώνει την ανθρώπινη υπόσταση, είναι αναγκαίος».  Έτσι προέκυψε η έκκληση-κείμενο υπογραφών, με κύριους διαμορφωτές τον Ε. Μπιτσάκη, τον Α. Χρύση, τον Π. Παπακωνσταντίνου, τον Γ. Μανιάτη. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός αριστερού βήματος διαλόγου και αλληλεγγύης, να προωθηθεί η συζήτηση με την κοινωνία, τους εργαζόμενους και την εργατική τάξη. Εκεί ακριβώς βρίσκεται το κριτήριο για κοινή δράσης. «Δεν είναι ζητούμενη μια μηχανιστική ενότητα της Αριστεράς». Για τον Μανιάτη, οι διαφορές των κομμάτων και οργανώσεων είναι γνωστές, σεβαστές και αναγκαίες, γιατί αντανακλούν διαφορές στρατηγικής, τακτικής και ιδεολογίας. Όμως, δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο μπροστά στον κίνδυνο ολοκληρωτικών και ακραία συντηρητικών καταστάσεων, που είναι πιθανό να υπάρξουν. Κλείνοντας σημείωσε ότι η Πρωτοβουλία δεν είναι πολιτική κίνηση ή αφετηρία κομματικού σχηματισμού.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Ε. Μπιτσάκης. Χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης που επιβάλλονται από το Μνημόνιο αντισυνταγματικά και αναποτελεσματικά. Η χρεοκοπία είναι δεδομένη. Μόνο από την Αριστερά μπορούμε να περιμένουμε διέξοδο, τα κόμματα και οι οργανώσεις της, όμως, δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα στην κοινωνία, όσο αναλώνονται σε ιδεολογικές διαμάχες. «Ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά γιατί όχι κοινή δράση;» αναρωτιέται.  «Τι θα γίνει με το κίνημα, θα σαρώσει τις ανίκανες καθοδηγήσεις ή θα ξυπνήσουν οι ηγεσίες»; Προσθέτει, επίσης, ότι ακόμα και για την θέση για έξοδο από την Ε.Ε. ούτε το ΚΚΕ ούτε κανείς άλλος έκανε μια σοβαρή μελέτη για να αποδείξει ότι είναι όντως μια βιώσιμη λύση, όπως έκανε η Πρωτοβουλία των Οικονομολόγων. Κατέληξε ότι ένωση κρατών σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να είναι υπέρ των λαών, μπορεί να υπάρξει μόνο ως ένωση σοσιαλιστικών κρατών, κατά το άρθρο του Λένιν «Για το Σύνθημα των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».    
   
Ο Χ. Κορτζίδης τόνισε ότι η συμμετοχή του στην Πρωτοβουλία και τη συνέντευξη Τύπου  έγκειται στο να μεταφέρει ένα θετικό παράδειγμα. Στο Δήμο Ελληνικού, όπου είναι δήμαρχος, ηγείται μιας δημοτικής παράταξης στην οποία συμμετέχουν τόσο ανένταχτοι αριστεροί και κομμουνιστές όσο και ψηφοφόροι των μεγάλων κομμάτων της Αριστεράς του (ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ). Παρά τις διαφορές τους, δραστηριοποιούνται μαζί από το 2002 και  καταφέρνουν να συσπειρώνουν κόσμο ευρύτερα, που δεν προέρχεται από την Αριστερά. Έχουν εναντιωθεί στην αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, τον Καλλικράτη, αφού τον χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατικό, γιατί “δεν μπορεί να αποφασίζει η βουλή τα όρια των δήμων”, ενώ προβλέπει περικοπές στο προσωπικό των δήμων και μεταφορά δαπανών από την κεντρική διοίκηση. Στις επόμενες εκλογές, πέρα από το γενικό πολιτικό χαρακτήρα τους, ο δήμαρχος του Ελληνικού σημείωσε ότι πρέπει να αναδειχθεί το ειδικό βάρος των τοπικών προβλημάτων. Οι άνθρωποι που συσπειρώνονται στη δημοτική παράταξη θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της Πρωτοβουλίας, με προοπτική έναν αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό του κινήματος.

Ο Γ. Καλομοίρης, τέλος,  υποστήριξε ότι η ανάγκη μια τέτοιας πρωτοβουλίας είχε διαπιστωθεί μέσα από τη δράση του προηγούμενου διαστήματος, με το στήσιμο επιτροπών αγώνα και πρωτοβάθμιων σωματείων. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ έχουν βάλει στο στόχαστρο το ασφαλιστικό και κατεδαφίζουν τις εργασιακές σχέσεις. Ο ΣΥΝ έχει εκτιμήσει ήδη ότι απαιτείται κοινή δράση των οργανώσεων απέναντι στη λαίλαπα των νεοφιλελεύθερων επιλογών, που γίνονται σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας. Γι’ αυτό, χρειάζεται ένα πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση, αμφισβήτησης του πλαισίου που διαμορφώνουν οι κυρίαρχες δυνάμεις, μέσα στο οποίο την ηγεμονία να έχει η εργατική τάξη.

Το επόμενο διάστημα θα οργανωθούν διάφορες μορφές εκδηλώσεων. Ήδη, μαζί με την «Πρωτοβουλία των Οικονομολόγων και των Πανεπιστημιακών – No money no debt» προγραμματίζεται κοινή δράση το Σεπτέμβρη, κατά την επίσκεψη του ΔΝΤ. Ανακοινώθηκε επίσης ότι η πρωτοβουλία θα επιδιώξει συναντήσεις με τις ηγεσίες όλων των αριστερών δυνάμεων και ότι θα οργανώσει διάσκεψη με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων διανοητών και ακτιβιστών, με αφορμή την άφιξη κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Την Δευτέρα 12/7, 19.30, στην αίθουσα Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, Σίνα 16, θα γίνει η πρώτη ανοιχτή συνάντηση διαλόγου, για να συζητηθεί το πώς θα προχωρήσει και θα αναπτυχθεί περεταίρω η Πρωτοβουλία.