Ο λαός της Λευκορωσίας «δεν θα δεχθεί ποτέ την τρέχουσα ηγεσία», τόνισε την Παρασκευή η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, υπογραμμίζοντας ότι θα επιτρέψει στην πατρίδα της «όταν αισθανθώ ασφαλής», στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί από τότε που κατέφυγε στη Λιθουανία. Σημειώνεται ότι είχε καταφύγει στη Λιθουανία έπειτα από απειλές που κατήγγειλε η ίδια ότι δέχθηκε για τα παιδιά της. Η 37χρονη Τιχανόφσκαγια κατέφυγε στη Λιθουανία στις 11 Αυγούστου.

Των δηλώσεων προηγήθηκε η απόφαση της Γενικής εισαγγελίας να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του νεοσυσταθέντος Συντονιστικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης με την κατηγορία ότι επιχειρεί να προβεί «σε κατάληψη της εξουσίας». Σύμφωνα με δηλώσεις μελών του Συμβουλίου, αυτό στοχεύει στην αποκατάσταση της νομιμότητας στη Λευκορωσία.

«Περιμένουμε από τις λευκορωσικές αρχές να σταματήσουν την ποινική δίωξη και αντ’ αυτού να δεσμευθούν σε διάλογο προς την κατεύθυνση μιας ειρηνικής διεξόδου από την παρούσα κρίση», ανέφερε σε δήλωσή της η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

«Το Συντονιστικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους διαφορετικών τμημάτων της λευκορωσικής κοινωνίας, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τις αρχές για έναν διάλογο και οι αρχές απάντησαν με την έναρξη ποινικής δίωξης σε βάρος του. Κάνοντάς το, οι αρχές του λευκορωσικού κράτους επέστρεψαν για μια ακόμη φορά στον εκφοβισμό για πολιτικούς λόγους» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ήδη τρία ηγετικά στελέχη του ανακρίθηκαν σήμερα από την Ερευνητική Επιτροπή της Λευκορωσίας.

Επιπλέον, η Τιχανόφσκαγια επεσήμανε ότι «Ο πρόεδρος θα πρέπει τώρα να μάθει ότι χρειαζόμαστε αλλαγή» με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία να είναι καθημερινές, ενώ έχει ξεκινήσει και ένα κύμα απεργιών έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης, η οποία απορρίπτει το αποτέλεσμα των εκλογών καταγγέλλοντας νοθεία. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Λουκασένκο συγκέντρωσε το 80% των ψήφων, ενώ η Τιχανόφσκαγια έλαβε περίπου 10%.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη στήριξη που παρέχει η Ρωσία στον Λουκασένκο, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης απάντησε: «Καλώ όλες τις χώρες του κόσμου να σεβαστούν την κυριαρχία της Λευκορωσίας», ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν έχει επικοινωνήσει με την αντιπολίτευση.

«Δεν θέλουμε να ζούμε πλέον μέσα στον φόβο και τα ψέματα», πρόσθεσε, καλώντας τους Λευκορώσους εργάτες να συντονιστούν με το Συντονιστικό Συμβούλιο που έχει συσταθεί για να οργανώσει τις απεργίες.

«Η δημιουργία του Συντονιστικού Συμβουλίου έχει στόχο να διαπραγματευθεί τη μετάβαση της εξουσίας χωρίς ταραχές», επεσήμανε η Τιχανόφσκαγια, υπογραμμίζοντας ότι ο λαός της Λευκορωσίας επιθυμεί νέες προεδρικές εκλογές, ελεύθερες και δίκαιες. Μάλιστα έκανε έκκληση προς τους υποστηρικτές της να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις.

Μη αναγνώριση εκλογών και κυρώσεις η απόφαση της Ε.Ε. για Λευκορωσία

Την Τετάρτη η ΕΕ κατέληξε στη Σύνοδο Κορυφής ότι δεν αναγνωρίζει τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη χώρα. «Οι εκλογές στη Λευκορωσία δεν ήταν ούτε δίκαιες ούτε ελεύθερες» δήλωσε ο Πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής Σαρλ Μισέλ και ως εκ τούτου η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα. Αποφασίστηκε επίσης η επιβολή κυρώσεων που θα συγκεκριμενοποιηθούν σύντομα για τη βία, την καταστολή κατά των διαδηλωτών αλλά και την εκλογική νοθεία.

Μη αναγνώριση εκλογών και κυρώσεις η απόφαση της Ε.Ε. για Λευκορωσία

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες συνελήφθησαν μετά τις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, στις οποίες οι αντίπαλοι του Λουκασένκο καταγγέλλουν ότι έγινε νοθεία για να κρύψει το γεγονός ότι, μετά από 25 χρόνια την εξουσία, έχει χάσει τη λαϊκή υποστήριξη. Ο ίδιος δηλώνει νικητής των εκλογών, επικαλούμενος τα επίσημα αποτελέσματα με βάση τα οποία κέρδισε με ποσοστό άνω του 80%.

Την Τρίτη, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε και τρίτο θάνατο ενός νεαρού άνδρα που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο ενώ διαδήλωσε, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν κρατούμενοι καταγγέλλοντας ξυλοδαρμούς και βασανισμούς από τις αρχές.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με το Κρεμλίνο να αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι στη συζήτηση δόθηκε έμφαση ότι οποιαδήποτε πίεση στην ηγεσία της Λευκορωσίας και οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση θα είναι αντιπαραγωγική, όπως αναφέρει το BBC.

Την ίδια μέρα σε κοινή συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν έβαλαν στο παιχνίδι και τη Ρωσία σε περίπτωση που η Λευκορωσία ζητήσει εξωτερική βοήθεια με την έννοια της διαμεσολάβησης.