Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην Κύπρο έκαναν έκκληση προς την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου. Ο Τσαβούσογλου στάθηκε στην ανάγκη διαπραγμάτευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, και στη συνέχεια προέταξε τη λύση δύο κρατών αναφορικά με το Κυπριακό.

«Η διαδικασία των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων στην Κύπρο τελείωσε και η συζήτηση για μια ομοσπονδία είναι εκτός», δήλωσε ο Ερτουγκρουλόγλου από την πλευρά του, ενώ σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Andolu, ο Πρόεδρος του ψευδοκράτους, Έρσιν Τατάρ, αναμένεται να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Κύπρο Τζέιν Χολ Λουτ το απόγευμα της Δευτέρας, μεταφέροντας τη θέση της Τουρκίας για λύση «δύο κρατών». Ο Λουτ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Δεν έχει λάβει πρόσκληση η Αθήνα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε τα ακόλουθα: «Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών είχε πραγματοποιηθεί το 2016 στην Αθήνα.

Νωρίτερα, τη σημασία που έχει συνολικά για την ΕΕ η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

«Η ομαλοποίηση ή οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και η δέσμευση μεταξύ αυτών των δύο χωρών είναι επίσης πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο και σημείωσε ότι η ενόχληση προς ορισμένα κράτη-μέλη εκλαμβάνεται ως ενόχληση προς όλη την ΕΕ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η ανανέωση ή η έναρξη των συνομιλιών είναι κάτι που η ΕΕ αναμένει και κάτι που αναμένουμε ότι θα τροφοδοτήσει θετικά τη συνολική προσπάθεια για ανάπτυξη του θετικού δρόμου στις σχέσεις μας».

Αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη της προέδρου της Κομισιόν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας υπογράμμισε ότι αποτελεί μέρος της προσπάθειας «να συζητηθεί η ανάγκη για αποκλιμάκωση και της ανάγκης να γίνουν πρακτικά βήματα» έτσι ώστε η ΕΕ να προχωρήσει στο δρόμο της εποικοδομητικής συνεργασίας και του διαλόγου.