Με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης από ομάδα ακροδεξιών, ο Α. Τσίπρας συναντήθηκε μαζί του και ανακοίνωσε πως θα τον στηρίξει αν κατέβει και πάλι ως υποψήφιος δήμαρχος, καθώς θεωρεί πως είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί ενός προοδευτικού εθνικού μετώπου.

«Βρήκες το μπελά σου. Είσαι ένα σύμβολο προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου και αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον δώσεις. Η Θεσσαλονίκη έχει μακρά δημοκρατική παράδοση, αλλά και μία παράδοση ενός μαύρου μετώπου που παλιά το λέγαμε παρακράτος.

Ο Γιάννης Μπουτάρης ανέλαβε τη δημαρχία μίας πόλης βυθισμένης στα σκάνδαλα, τη διαφθορά και τα χρέη και κατάφερε να έχει μία πόλη ανοιχτή και μια πόλη δημοκρατική. Σκοπεύει να είναι για πολλά χρόνια και εγώ τον ενθαρρύνω. Κι επειδή το μαύρο μέτωπο νικιέται πολιτικά και στην κάλπη, να μπει μπροστά ηγούμενος ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου για να παραμείνει η Θεσσαλονίκη μια πόλη ανοικτή και δημοκρατική».

Από την πλευρά του, ο Γ. Μπουτάρης επανέλαβε ότι πρέπει να ξεσκεπαστούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι που βρίσκονται πίσω από την επίθεση σε βάρος του και αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη στήριξη του, τόνισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης πρέπει να μείνει για πολλά χρόνια ακόμα.

«Είχαν ξεκάθαρο σκοπό. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Τα τρία στρατιωτάκια που καταδικάστηκαν είναι παιδικά παιχνίδι. Πρέπει να βρούμε από πού ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία. Αυτή η πόλη δεν πρέπει να αλλάξει δημοτική αρχή για τα επόμενα πολλά χρόνια, η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει παράδειγμα δημοκρατικής πόλης. Ο φασισμός είναι φασισμός από όπου κι αν προέρχεται».

«Πάμε να πάρουμε» στη διαπραγμάτευση με ΠΓΔΜ

Αναφερόμενος στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, τόνισε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποκομίσει κέρδη και όχι να εκχωρήσουν κάτι όπως λένε «κάποιοι ανόητοι». Υπογράμμιζε ότι είναι ξεκάθαρο πως η γειτονική χώρα δεν έχει καμία σχέση με τον Μ. Αλέξανδρο και επισήμανε πως ήρθε ο καιρός για να αρχίσουν οι δύο χώρες να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται.

«Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση που είναι ευαίσθητη, είναι κρίσιμη, έχουν γίνει βήματα μπροστά. Εμείς προχωράμε υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση και μιας και βρίσκομαι εδώ στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία να το πω κι αυτό, διότι ακούω ορισμένους, οι οποίοι λένε μην παραδώσετε. Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους, όχι από εμάς

Οι βόρειοι γείτονές μας εδώ και πάνω από 70 χρόνια έχουν μια κρατική οντότητα είτε στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας είτε ως αυτόνομο κράτος αργότερα, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που λέγονται Μακεδονία και φέρουν ένα όνομα, το οποίο χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισμό είναι ένα όνομα που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο. Κάποιοι ανόητοι λένε πάτε να δώσετε. Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε. Και πάμε να συμφωνήσουμε και με τους γείτονές μας που βεβαίως -αυτό είναι το οξύμωρο- έχουν μια κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται Μακεδονία αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές και το παραδέχονται οι άνθρωποι.

Άρα, λοιπόν, το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μια μεγάλη νίκη κι ακόμα μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία που έρχεται από τη μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλο η δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο. Δεν το αγνοούμε, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, θεωρούμε όμως ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας».

«Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται»

Σχετικά με την επιμονή κομμάτων της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός με δηκτικό σχόλιο ανέφερε ότι «ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται», καθώς αν η κυβέρνηση βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια θα γνωρίσουν οδυνηρή ήττα στις εκλογές του 2019.

«Η θητεία της κυβέρνησής μας ολοκληρώνεται το 2019. Παλεύουμε για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Εχουμε μπροστά μας άλλο ένα χρόνο για να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας και να μπορούμε να λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις. Θα έπρεπε να ήμουν ανόητος να μην το ζήσω αυτό, να είμαι πρωθυπουργός μέχρι το τέλος, πρωθυπουργός μιας χώρας που αποφασίζει μόνη της.

Τώρα γιατί διαρκώς δυνάμεις της αντιπολίτευσης επιμένουν σε αυτό, είναι προφανές γιατί επιμένουν: διότι ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται. Γνωρίζουν ότι αν αυτό συμβεί θα υποστούν, κατά πάσα πιθανότητα, μια ήττα δεινή και στις επόμενες εκλογές, γι’ αυτό θέλουν να μην προλάβει αυτή η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά να διαχειριστούμε τη χώρα σε καθεστώς ελευθερίας και μη μνημονιακής επιτροπείας».