Οι τουρκοκύπριοι καλούνται σήμερα στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν ηγέτη του ψευδοκράτους, εν μέσω έντονης πολιτικής κρίσης στην περιοχή. Στην εκλογική αναμέτρηση του πρώτου γύρου, ο Ακιντζί συγκέντρωσε το 29,84% των ψήφων, ενώ ο Τατάρ το 32,34%.

Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle, οι δύο υποψήφιοι εκπροσωπούν δύο συγκρουόμενες τάσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα όσον αφορά τη σχέση των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία, αλλά και την μορφή της επιδιωκόμενης λύσης του Κυπριακού.

Από την μία ο Τατάρ βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με την Άγκυρα και σε σχέση με το Κυπριακό τάσσεται υπέρ της λύσης δύο κρατών. Από την άλλη ο Μουσταφά Ακιντζί προτάσσει την ανάγκη διαφύλαξης της τουρκοκυπριακής ταυτότητας και της αναδιαπραγμάτευσης στη σχέση των Τουρκοκυπρίων με την Άγκυρα, ενώ για το Κυπριακό στηρίζει την συμφωνημένη βάση ομοσπονδιακής λύσης. Το κλίμα καθίσταται ακόμα πιο πολωμένο λόγω των ξεκάθαρων παρεμβάσεων της Άγκυρας υπέρ του Τατάρ.

Πολιτική κρίση στα Κατεχόμενα – Οι τουρκοκύπριοι βάζουν πάλι στο τραπέζι το άνοιγμα της Αμμοχώστου (UPD)

Πριν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Ακιντζί, με στόχο την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και προώθηση λύσης στη βάση της ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος του κόμματος, Τουφάν Έρχιουρμαν είχε πάρει το 21,67% των ψήφων, ωστόσο δεν θεωρείται δεδομένο ότι το σύνολο των ψηφοφόρων του θα ψηφίσουν Ακιντζί στον δεύτερο γύρο, ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων για να επανεκλεγεί.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Τατάρ θέλησε να στείλει μήνυμα ενότητας στους περίπου 200.000 τουρκοκύπριους, καλώντας τους να δώσουν μήνυμα στη διεθνή κοινότητα. «Το πιο σημαντικό είναι να αποτυπωθεί η βούληση του λαού μας και να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλο τον κόσμο».