Οι Φινλανδοί εκλέγουν την επόμενη κυβέρνηση τους, με τους φόβους για σημαντική άνοδο της ακροδεξιάς σε μια ακόμα χώρα της Ευρώπης, να είναι ιδιαίτερα μεγάλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, φαβορί θεωρούνται οι σοσιαλδημοκράτες του Άντι Ρίνε, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι πρόκειται να συγκεντρώσει ένα ποσοστό γύρω στο 19%. Σε περίπτωση που επαληθευτούν, η Δεξιά στην Φινλανδία θα χάσει την εξουσία μετά από δύο δεκαετίες.

Δεύτερο φαβορί θεωρείται το ακροδεξιό «Κόμμα των Φινλανδών», που αναμένεται να συγκεντρώσει ένα ποσοστό κοντά στο 16% και να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του, πατώντας πάνω στην αντιμεταναστευτική ρητορική.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, οι ακροδεξιοί ευνοούνται από τις κατηγορίες σχετικά με πολλά πρόσφατα κρούσματα σεξουαλικών επιθέσεων και αποπλάνησης νεαρών κοριτσιών στην βόρεια Φινλανδία, που διαπράχτηκαν από αιτούντες άσυλο. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει διασταύρωση των πληροφοριών για πολλές από τις κατηγορίες.  

«Βιώνουμε ένα πολιτισμικό σοκ στην Φινλανδία. Ένα μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε μια κατάσταση σοκ εν μέσω όλης της αλλαγής που συμβαίνει και κατά συνέπεια στηρίζονται στο Κόμμα των Φινλανδών» δήλωσε η Καρίνα Χούτιλα, επικεφαλής ερευνητής στο think tank e2. Σημειώνεται ότι το «Κόμμα των Φινλανδών», προτίθεται να συνταχθεί στην ακροδεξιά συμμαχία για τις  ερχόμενες ευρωεκλογές.

Στον αντίποδα, ο Ρίνε χαρακτηρίζει τη μεταναστευτική θέση του κόμματός του ως τη «μέση οδό», στηρίζοντας την μετανάστευση που σχετίζεται με θέσεις εργασίας, προκειμένου να αντισταθμιστεί η γήρανση του πληθυσμού της Φινλανδίας, ενώ τάσσεται υπέρ της υποδοχής προσφύγων και για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως κάνει μέχρι τώρα η χώρα.

Παράλληλα, δεσμεύεται να αυξήσει τους φόρους για να χρηματοδοτήσει την κοινωνική πρόνοια και να καταπολεμήσει την οικονομική ανισότητα, που λέει ότι έχει αυξηθεί κάτω από τον συνασπισμό του Σίπιλα.

Ωστόσο, οι συσχετισμοί που εκτιμάται θα προκύψουν από τις εκλογές, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τον Ρίνε. Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να μπορέσει να συγκεντρώσει 101 έδρες (σε σύνολο 200 εδρών του φινλανδικού κοινοβουλίου) προκειμένου να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει κυβερνητικό συνασπισμό με τους ακροδεξιούς, ενώ θεωρείται πολύ δύσκολο να συνεργαστεί και με τον Εθνικό Συνασπισμό του υπουργού Οικονομικών Πέτερι Όρπο, που αναμένεται να κερδίσει την Τρίτη θέση. Ο Όρπο κατηγορεί τον Ρίνε για την πρόθεση του να εφαρμόσει «ένα πραγματικά ανεύθυνο εθνικό πολιτικό πρόγραμμα» και παίρνει ευθέως θέση υπέρ των πολιτικών λιτότητας.