Ο Μοσταφά Μούσα, αν και έχει δηλώσει υποστηρικτής του προέδρου, ήθελε να βρεθεί πολιτικός αντίπαλος του καθώς όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι αποκλείστηκαν, συνελήφθησαν ή αποθαρρύνθηκαν.
 
 «Θα μου άρεσε αν υπήρχαν ένας, δύο, τρεις ή δέκα καλύτεροι» υποψήφιοι είχε δηλώσει ωστόσο σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
 
Στις προηγούμενες εκλογές, το ποσοστό συμμετοχής είχε αγγίξει το 37% και στη συνέχεια έφτασε στο 47,5% αφού δόθηκε μια μέρα παράταση. Όπως τώρα έτσι και τότε, ο αλ Σίσι είχε πάλι έναν μόνο αντίπαλο, τον Χαμντίν Σαμπάχι, συγκεντρώνοντας το 96,6% των ψήφων.
 
Το 2016 ο αλ Σίσι ξεκίνησε να εφαρμόζει ένα φιλόδοξο αλλά σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με σκοπό να επαναφέρει τη σταθερότητα στη χώρα. Οι μεταρρυθμίσεις προέβλεπαν τον περιορισμό των κρατικών επιχορηγήσεων και την υποτίμηση του νομίσματος της χώρας.
 
Σημειώνεται επίσης πως πρόκειται για τον πέμπτο πρόεδρο ο οποίος προέρχεται απο τον στρατό μετα την πτώση της μοναρχίας το 1952.
 

Φυλακισμένοι δημοσιογράφοι
 

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, αυτή τη στιγμή τριάντα δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή της Αιγύπτου ενώ έχει απαγορευθεί η πρόσβαση σε περίπου 500 ιστότοπους.
 
Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την απέλαση της Βρετανίδας δημοσιογράφιυ της εφημερίδας Times τον περασμένο μήνα, επειδή εργαζόταν παράνομα στη χώρα.
 
Όπως ανέφερα το Σάββατο οι Times, η 33χρονη ανταποκρίτρια τους Μπελ Τριού συνελήφθη ενώ έκανε ρεπορτάζ για ένα πλεούμενο που μετέφερε μετανάστες και του οποίου χάθηκαν τα ίχνη πριν από δύο χρόνια.
 
Η εφημερίδα έκανε λόγο για ένα «αυξανόμενα καταπιεστικό περιβάλλον» για τα μέσα ενημέρωσης στην Αίγυπτο.