Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) αναμένεται να υπογράψει το μεσημέρι της Πέμπτης συμφωνία εκλογικής συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα, το ισλαμιστικό κόμμα Saadet και το Καλό Κόμμα (Iyi).

Όπως αναφέρει η  Cumhuriyet, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα κατά της κυβέρνηση, καθώς ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ο Ιμπραήμ Καλίν, επισκέφθηκαν τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλά Γκιουλ για να τον πείσουν να μη θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για πραξικοπηματική ενέργεια, για μια προσπάθεια να σχεδιαστούν οι πολιτικές εξελίξεις από τα χέρια του στρατού. Με αυτή την επίσκεψη, το πολιτικό πραξικόπημα της 20ής Ιουλίου φόρεσε (στρατιωτική) στολή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο Μπουλέντ Τεζτζάν.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, o Ερντογάν εξετάζει το ενδεχόμενο ακύρωσης των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Ιουνίου, αντί τον Νοέμβριο του 2019 όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Ερντογάν προβληματίζεται από τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως απέχει αρκετά από το να συγκεντρώσει το 51% που απαιτείται για να κλειδώσει από τον πρώτο γύρο την προεδρία.