Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μιλώντας στο ραδιόφωνο Alpha 9.89, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έδειξε ανοχή, κάνοντας αναφορά ιδιαίτερα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Υποστήριξε μάλιστα ότι εφαρμόστηκαν «αναλογικά μέτρα όπως και στις διαδηλώσεις», λέγοντας:

«Κοιτάξτε. Νομίζω ότι ας πούμε η συνεννόηση, αν υπήρξε συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο δεν το γνωρίζω. Δεν γνωρίζω καν τι συζητήθηκε ανάμεσα στον κ. Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Αλλά νομίζω ότι σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις. Νομίζω ότι αυτό ήταν μία απόφαση δικιά του και των στελεχών της Αστυνομίας. Δηλαδή παραδείγματος χάριν εμείς δεν είχαμε καθόλου αστυνόμευση εδώ στο Ίλιον. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ο διοικητής του τμήματος με τους αστυνομικούς είχαν περάσει από τις εκκλησίες. Ήταν η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη πιστεύω, δεν ξέρω. Δεν το ξέρω μετά βεβαιότητας. Αποφάσισε να εφαρμόσει ότι κάνει και με τις διαδηλώσεις. Και επειδή δεν είμαστε τα παιδάκια των Εξαρχείων να έχουμε καδρόνια, σιδερολοστούς και λοιπά ήταν πιο ήπια».

Στη συνέχεια απάντησε ευθέως «ναι» σε ερώτηση αν κρίνει ότι η κυβέρνηση έδειξε ανοχή και η Εκκλησία ανυπακοή, συμπληρώνοντας ότι «νομίζω ότι κάπως έτσι έγινε. Αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;».

Καταδικάσε μόνο τις κινήσεις για αγιασμούς των υδάτων που παρατηρήθηκαν, απαντώντας απλά ότι οι αποφάσεις θα εξεταστούν στις 12 Ιανουαρίου, αποφεύγοντας να κάνει σχόλιο για τον συνωστισμό έξω και μέσα στους ναούς. «Εμείς σαν σύνοδος τηρήσαμε και τις δύο ΚΥΑ. Η μία ΚΥΑ λέει ότι έχουμε καθολικό lockdown και όντως υπάρχει καθολικό lockdown στις εκκλησίες εκτός από το δίωρο το σημερινό. Και μας έδειξε ανοχή η κυβέρνηση. Εκεί μόνον αγγίζει την προηγούμενη ΚΥΑ. Η σημερινή εφαρμόζεται. Αύριο που θα γίνει η λειτουργία θα είναι κλειστή η πόρτα. Οι πιστοί θα μπουν μετά να ανάψουν το κεράκι τους και να κάνουν την προσευχή τους» υποστήριξε επίσης.

Εντύπωση προκαλεί επίσης η απάντησή του σε ερώτηση σχετικά με το οικονομικό καθεστώς των ιερέων, καθώς ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ανέφερε ότι «δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η σημερινή ανυπακοή δεν θα έχει κάποιον αντίκτυπο στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. «Ο Πρωθυπουργός έχιε συγκεκριμένες σκέψεις για τον ρόλο Εκκλησίας και Κράτους. Ξέρουμε τον ρόλο μας» ανέφερε ο Αθηναγόρας.Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση ακροατή για το τι θα γίνει αν η κυβέρνηση σταματούσε να πληρώνει τους μισθούς των ιερέων, ανέφερε:

«Δεν θα πληρωνόμαστε, γιατί; Δεν μπορουμε να βρούμε έναν άλλον τρόπο να πληρωνόμαστε; Δεν είναι επιχείρημα αυτό. Αυτό που λέει ο κ.Νίκος είναι να κάτσουμε φρόνιμα για να πληρωνόμαστε. Με την απόφαση μας αυτή αποδείξαμε ότι δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι».

Συνέχισε εκνευρισμένος λέγοντας ότι «έχουμε βάλκει πλάτη 10 μήνες και ζητήσαμε μία λειτουργία» και πρόσθεσε «έλεος δηλαδή, για τον κ.Νίκο και την κ. Πόπη» αναφερόμενος στις ερωτήσεις ακροατών.