Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στις 7 το πρωί ένας νεωκόρος εντόπισε μεταλλικό κουτί έξω από τον ναό του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι. Επιχείρησε να ανοίξει το κουτί και όταν είδε ότι περιείχε μηχανισμό, ειδοποίησε την αστυνομία.

Στο σημείο έφτασε άμεσα αστυνομικός, που  επιχείρησε μαζί με τον νεωκόρο να μετακινήσουν το κουτί, το οποίο τελικά εξερράγη στη συμβολή των οδών Σκουφά και Λυκαβηττού. Οι πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν δεν έγινε κάποιο προειδοποιητικό τηλεφώνημα για τον εκρηκτικό μηχανισμό. Η ευρύτερη περιοχή του Κολωνακίου έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε στα χέρια και στο πρόσωπο ο 35χρονος αστυνομικός, που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ελαφρά στο πρόσωπο τραυματίστηκε και ο νεωκόρος, διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και μετά την παροχή πρώτων βοηθειών πήρε εξιτήριο.

Ο μηχανισμός αποτελούνταν από δύο μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό και μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Ο Βασίλης Κικίλιας της ΝΔ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το περιστατικό και εξαπέλυσε επίθεση για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τα ζητήματα της τρομοκρατίας. «Μας ανησυχεί ότι έγινε σήμερα χωρίς προειδοποιητικό τηλεφώνημα, στο κέντρο της Αθήνας. Όλοι αυτοί που με τη λογική του μίσους στρώνουν ιδεολογικό χαλί στην τυφλή βία, κάνουν μεγάλο κακό στην κοινωνία. Μας προβληματίζει πολύ ο τρόπος που οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χειρίζονται τα θέματα τρομοκρατίας»