Χωρίς αποτελέσματα κύλησε η ψηφοφορία των οκτώ προτάσεων για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο, με τους βουλευτές να διαφωνούν για μια ακόμη φορά τόσο για την απόφαση του Brexit, όσο και για τον τρόπο που αυτό μπορεί να υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητά τρόπους σύγκλισης, καθώς οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της ΕΕ έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν η Μέι δεν καταφέρει να περάσει την συμφωνία για το Brexit, που έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές, εντός της εβδομάδας, τότε η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 12 Απριλίου από την ΕΕ, ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Παρά το τελεσίγραφο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε την Τετάρτη τους ηγέτες της ΕΕ να επιτρέψουν την μακρά χρονική παράταση του Brexit, προκειμένου να μην προδοθούν τα 5,8 εκατομμύρια πολιτών που ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης του Brexit, με την κυβέρνηση της Μέι να απορρίπτει το αίτημα τους.

«Ενώπιων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέω ότι πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο ενδεχόμενο μιας μακράς χρονικής παράτασης του Brexit, κάτι που φυσικά σημαίνει τη συμμετοχή της Βρετανίας στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Υπάρχουν κάποιες φωνές που υποστηρίζουν ότι αυτό θα έβλαπτε τις χώρες σας. Ας είμαι ξεκάθαρος: Τέτοιου είδους σκέψεις είναι απαράδεκτες. Δεν μπορούμε να προδώσουμε τα 6 εκατομμύρια ανθρώπων που ζήτησαν μέσω υπογραφών με την ανάκληση του άρθρου 50, ούτε το 1 εκατομμύριο ανθρώπων που διαδήλωσαν. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να μείνουν εντός της ΕΕ».

Δεν έπιασε το χαρτί παραίτησης της Μέι

Την Τετάρτη η Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της πρωθυπουργού, σε περίπτωση που οι βουλευτές εγκρίνουν τη συμφωνία της με την ΕΕ, αλλά δεν κατάφερε να συσπειρώσει υπέρ της συμφωνίας ούτε το ίδιο της το κόμμα.

Σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, πολλοί από τους βουλευτές, ανάμεσα τους και Συντηρητικοί, θεωρούν ότι η αποχώρηση της Μέι είναι ένα ιδιαίτερα πιθανό ενδεχόμενο, ακόμα και αν δεν περάσει η συμφωνία της με την ΕΕ καθώς δέχεται έντονες πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματος της.

Η Μέι είδε και το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας να της γυρνά την πλάτη. Όπως επισημαίνει το DUP Αρλίν Φόστερ, οι βουλευτές του κόμματος θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, χωρίς να εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχής τους από την ψηφοφορία, όποτε και αν πραγματοποιηθεί.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, υπονόησε ότι η συμφωνία είναι εμφανώς κακή, καθώς η Μέι έχει φτάσει ακόμα και στην υποβολή παραίτηση της για να την περάσει.  «Εάν το Brexit καταλήξει να επιβάλλεται στη βάση μίας συμφωνίας που κανείς δεν υποστηρίζει -μια τόσο κακή συμφωνία που η πρωθυπουργός έπρεπε να υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί για να την περάσει- θα κάνει ένα ήδη κακό σχέδιο ακόμη χειρότερο».